A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

СІМЕЙНА ФОТОГРАФІЯ

Поради Крістіана Андерля зі створення природних сімейних портретів

Для австрійського професійного фотографа Крістіана Андерля (Christian Anderl) карбування дорогоцінних моментів сімейного життя і роботою, і хобі. Посланець Canon відомий за свої професійно зроблені природні й виразні портрети зі звичайної повсякденності. На своїй сторінці в Instagram він також публікує зворушливі сімейні знімки, на яких його маленький син досліджує наш мір.

За його словами, батьківство змінює його життя. У цьому статусі він також створив проект Fatherhood (Батьківство) — серію портретів, на яких батьки розповідають про свій досвід, успіхи й невдачі, а також діляться корисними порадами. Люди завжди були саме тим, що по-справжньому цікавить Крістіана, але фотографування моментів із сімейного життя відіграє для нього особливу роль.

«Коли я постарію і мій син покине наш дім, я буду дуже засмучений, що його більше немає поруч, — каже він. — Я сяду на диван і буду дивитися на ці знімки, на яких він ще дитина. Влітку йому буде шість, і я знайшов кілька фотографій, які зробив, коли йому був рік, і я вже відчуваю, який я старий, тож він так швидко росте. Час стікає дуже швидко... я думаю, ми маємо нагадувати собі про це, створюючи фотографії. Це робить нас дещо терплячишіми з нашими дітьми, коли ми дивимося на ці знімки і щось згадуємо».

Крістіан ділиться з нами п’ятьма порадами й прийомами, які допоможуть створювати природні й веселі сімейні фотографії. Дотримуйтеся їх, і у вас все вийде.

1. Залиште телефон у кишені

«Коли у ваших руках камера, ви фотографуєте більш усвідомлено, — каже Крістіан. — Ви не просто знімаєте що попало з однієї руки, як зі смартфона — ви усвідомлено намагаєтеся зробити кращий знімок».

Крім того, з камерою ви проводите менше часу, дивлячись на екран — проблема, яка нещодавно стала хвилювати Крістіана. «Я не хочу дивитися на екран смартфона цілий день, а коли робить знімки з телефону, саме це й трапляється. Я просто зазираю у видошукач і повністю контролюю момент».

На думку Крістіана, у камери є й технічні переваги над телефоном, такі як фізичні засоби регулювання витримки й діафрагми. Він також надає перевагу видошукачу для створення композиції знімка. «Є багато програми, які намагаються симулювати роботу справжнього об’єктива, але це все не те... мені здається, фотографувати краще за великий сенсор та об’єктив вони не зможуть». Такі фізичні засоби керування є навіть на камерах початкового рівня, таких як Canon EOS M50, але їх немає на більшості смартфонів аналогічної категорії.

2. Будьте завжди готові до фотографування

Коли фотографуєш дітей, маєш бути готовим до будь-чого. Камера зі швидким автофокусуванням та відстеженням фокуса, як-от Canon EOS R, EOS 80D або EOS M50, дозволяє бути завжди напоготові й фотографувати швидкий рух, не хвилюючись про те, що об’єкт вийде розмитим на знімку.

"Я просто зазираю у видошукач і повністю контролюю момент."

«Для фотографування дітей потрібен швидкий автофокус, — каже Крістіан. — Саме на це треба звертати увагу, вибираючи камеру. Все інше залежить від вашого бюджету. Мене завжди питаюсь, яку камеру купити, але я відповідаю, що насамперед треба подумати про об’єктив. Можливо, вам потрібен саме новий об’єктив, а не камера, тому що його швидкість та оптичні якості можуть бути навіть важливішими за характеристики камери».

Сімейна фотографія також потребує певного прагматизму. «Коли я бачу, що хтось більше не хоче, щоб його фотографували, я просто відкладаю камеру, — каже Крістіан. — Коли людина не хоче фотографуватися, вам не вдасться зробити добрий знімок. Це особливо стосується дітей: ви не примусите їх до фотографування, тож просто прийміть це і спробуйте іншого разу».

A boy smiles as bubbles float around him. Photo by Christian Anderl.

3. Експериментуйте з різними фокусними відстанями

«Для сімейного фотографування, на мою думку, потрібні принаймні дві різні фокусні відстані, — каже Крістіан. — Мені подобається робити портрети за допомогою об’єктива Canon EF 85mm f/1.8 USM. Із фокусною відстанню 85 мм у вас мала глибина різкості, що дозволяє відокремити обличчя від фону. Це достатно велика відстань, щоб робити "правильні" знімки: з фокусом 35 мм або 50 мм у вас будуть спотворення й великі носи. Сімейний фотограф має розмовляти з людьми під час фотографування, тому 85 мм — ідеальний вибір для середньої відстані, помилитися буде дуже складно».

Хоча Крістіан вибирає для портретів об’єктив EF 85mm f/1.8 USM, він також любить створювати знімки на фокусній відстані 35 мм. «Мені здається, що об’єктив Canon EF 35mm f/1.4L II USM підходить майже для всього. Коли вам щось незрозуміле, просто беріть об’єктив на 35 мм — і у вас обов’язково щось вийде, навіть портрет. Слід пам’ятати, що він дещо спотворює обличчя, але, з іншого боку, знімки виходять інтимнішими завдяки меншій відстані».

Схожі статті
A baby plays with an abacus.

ДИТЯЧА ФОТОГРАФІЯ

12 порад про фотографування малюків, якими ви можете скористатися просто зараз

Фіксуйте дорогоцінні моменти й закарбовуйте дорослішання вашої дитини за допомогою наших корисних порад, що зроблять фотографування дітей цікавішим та ефективнішим

A mother and child play in a corridor of mirrors.

СІМЕЙНА ФОТОГРАФІЯ

10 порад які допоможуть вам вдосконалити навички створення сімейної фотографії

Створюйте непідвласні часу знімки людей, яких любите, за допомогою наших порад від професійного фотографа, і ці фотографії назавжди залишаться у вашому серці

A girl holds a frisbee in front of her like a picture frame around her face.

СІМЕЙНА ФОТОГРАФІЯ

Навчіться створювати ще кращі портрети: нове завдання — зробіть кумедні сімейні фотографії

Сімейний блогер Катя Гаскелл (Katja Gaskell) змінила смартфон на камеру Canon EOS M50 та була надзвичайно вражена результатом — спробуйте і ви, результат вас точно здивує.

A man stands in the sea and throws his son in the air. Photo by Christian Anderl.

4. Завжди насамперед думайте про фон

Хоча вся ваша увага напевно буде на об’єкті знімка (особливо коли йдеться про дітей, які швидко рухаються), на думку Крістіана, також важливо враховувати, на фоні чого ви фотографуєте: фон — ключовий елемент композиції, до якого часто не привертають увагу фотографи.

«Приділяти максимум уваги фону — одне з моїх правил у фотографуванні, тому що більшість людей недооцінюють його або взагалі забувають про нього. Вони так зайняті переднім планом, об’єктом знімка, фокусом, освітленням, експозицією, всіма цими речами, що зовсім забувають, що фон у них виглядає не дуже. Зі знімками дітей, що грають, це може бути важко, але постарайтеся спочатку підібрати фон, а потім вже планувати свою фотографію».

Для портретів не буває вірного чи невірного фону — все залежить від того, як він підходить до вашого об’єкта, але цьому фактору завжди слід приділяти увагу. «Будь-що може стати і добрим, і поганим фоном. Спробуйте зрозуміти, які кольори підходять один до одного, а які — ні. Якщо фон некрасивий, збільште діафрагму й фокусну відстань, щоб він вийшов не таким різким — на фоні залишаться лише кольори. Якщо там є один яскравий об’єкт, як-то червона машина на синьому та невиразному фоні, зробіть так, щоб він не потрапив до кадру».

A small boy stands on top of a hill, seagulls flying in an arc above him. Photo by Christian Anderl.

Фотографування за допомогою камери відкриває перед вами неперевершені можливості — від редагування знімків до можливості друкувати їх в масштабі. На стіні в Крістіана вдома висить величезний знімок, який він зробив сам і на якому його дружина грається із сином під час серфінгу в Новій Зеландії.

«Я зробив кілька чудових фото, коли вони бігли вниз по дюні, — каже він. — Син на них так заразливо сміється, мені дуже подобається ця фотографія. Кожного разу, коли я її бачу, я посміхаюся і мені здається, що я знову в Новій Зеландії». Ділитися сімейними моментами простіше, коли знімки мають велику роздільну здатність і їх можна роздрукувати у форматі A2 або як постер — і це майже неможливо, якщо робити фотографії з телефону.

Йдеться не лише про друк, а й про редагування. «Файл у форматі RAW з камери надає значно більше можливостей для редагування, ніж просте JPEG-зображення з телефону. Ви можете підкреслити відчуття й настрій знімку, просто вибравши вірні кольори. Не редагуючи фотографії, ви використовуєте лише половину всіх можливостей».

Нарешті, функції зв’язку в сучасних камерах також дозволяють передавати фотографії з них відразу на планшет, де їх можна комусь показати, або на телефон, щоб опублікувати знімок високої якості в соціальній мережі. З програмою Canon Print на мобільному пристрої та сумісним принтером Canon ви навіть можете друкувати високоякісні знімки за допомогою бездротового зв’язку.

A mother runs down a sand dune, pulling her son along, both of them laughing. Photo by Christian Anderl.

Крістіан кинув виклик сімейному блогеру Каті Гаскелл (Katja Gaskell), пропонуючи їй покращити її сімейні фотографії — відмовитися від смартфона й відкрити для себе новий світ можливостей з камерою Canon EOS M50. Автор публікацій про туризм і блогер на ресурсі Globetotting, Катя створює знімки трьох своїх дітей у різних країнах світу за допомогою свого телефону. Тепер вона знайомиться з багатьма новими прийомами, які стають можливими завдяки камері. Дізнайтеся, як це в неї виходить, і спробуйте подолати ці виклики самостійно.

Підготовлено Люсі Фулфорд (Lucy Fulford)