ДОМАШНІ ТВАРИНИ

Найкращі поради зі створення чудових знімків домашніх тварин

Якщо фотографія зроблена майстерно, вона може по-справжньому відтворити особистість вашого улюбленця — грайливість, допитливість, відстороненість чи любов. У цьому сюжеті професійний фотограф Кет Рейс (Cat Race) відвідує притулок для тварин, щоб зробити виразні знімки, і пропонує власникам домашніх улюбленців спробувати їх удома.
Такса стоїть за ямою з м’ячем, яка розмита на передньому плані. Знято на камеру Canon EOS R6 з об’єктивом Canon EF 35mm f/1.4L IS II USM фотографом Кет Рейс (Cat Race).

Фотографічний дует Кет і Майкла, які керують фотостудією CatsDog Photography, разом створює незабутні образи собак, котів, кроликів та інших тварин. Кет перебуває за об’єктивом, у той час як Майкл керує поведінкою тварини, і вони разом планують зйомку та композицію.

Фотографія може допомогти тварині знайти нового хазяїна, особливо якщо вона не дуже фотогенічна тварин або погано фотографується. Для цієї зйомки Кет і Майкл вирушили до притулку RSPCA в Престоні, Англія, щоб зробити привабливі портрети й допомогти тваринам знайти собі нові домівки.

Під час зйомки ми попросили Кет поділитися порадами про те, як передати справжню сутність домашнього улюбленця — починаючи від вибору оптимального обладнання і настройок камери й закінчуючи тим, як змусити рухливих тварин позувати.

1. Не поспішайте

Фотограф домашніх тварин Кет Рейс сидить на підлозі й годує таксу ласощами.

Важливо познайомитися з твариною та дати їй звикнути до вас, перш ніж починати фотографувати. Особливо це стосується сором’язливих тварин, таких як такса Єва (на фото). «Перед початком зйомки спробуйте змусити об’єкт ваших майбутніх знімків виконати невеликий трюк, наприклад попросіть його сісти, а коли він це зробить, дайте йому ласощі, — радить фотограф домашніх тварин Кет Рейс. — Ваш улюбленець зрозуміє, що коли він зробить те, що ви просите, він отримає нагороду, та асоціюватиме зйомку із задоволенням».

Такса дивиться просто в камеру. Собака перебуває в різкому фокусі, фон при цьому розмитий. Знято на камеру Canon EOS R6 з об’єктивом Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM фотографом Кет Рейс (Cat Race).

Функція електронного затвору Canon EOS R6 дозволяє знімати безшумно, що неймовірно корисно під час фотографування полохливих тварин, таких як Єва. Знято на камеру Canon EOS R6 з об’єктивом Canon EF 70–200mm f/2.8L IS II USM (на заміну якому прийшла модель Canon EF 70–200mm f/2.8L IS III USM) із фокусною відстанню 110 мм, витримкою 1/500 с, діафрагмою f/3,5 та ISO 1600. © CatsDog Photography

Фотографування будь-якої тварини буває непередбачуваним процесом, оскільки часто відбувається на її умовах, але більш за все це стосується роботи з тваринами у притулках. Кет вважає, що для тварини важливо звикнути до вашої присутності. Цей час знайомства також дає вам шанс зрозуміти, як саме ви будете знімати.

Для початку ви можете сфотографувати тварину, коли вона спить. Так ви зможете спробувати різні ракурси й правильно налаштувати настройки камери, не привертаючи увагу тварини. Якщо у вашій камері є безшумний затвор або беззвучний режим, варто його активувати.

Коли ви будете готові, спробуйте пограти з улюбленцем або спокусити його ласощами, щоб зацікавити, поки ви робите знімки. Але обов’язково витратьте достатньо часу на налаштування настройок камери. «Іноді фотограф починає привертати увагу тварини в різні способи ще до того, як налаштує освітлення або композицію. Через певний час тварина перестане реагувати», — каже Майкл.

Терпіння тут відіграє ключову роль. Тварина може виглядати надто збудженою, тому що відчуває тривогу. Є ризик спричинити в неї стрес, якщо ви наказуватимете їй залишатися на місці годинами поспіль, через що тварина захоче покинути приміщення. «Врешті-решт собаці це набридає, — каже Кет. — Ми дізналися на власному досвіді, що це не найкращий шлях. Навіть якщо вам доведеться втратити кадр і зробити інший, тварина виглядатиме природніше. Відтворення індивідуальності відбувається саме через природність».

Також важливо пам’ятати про відмінності між собаками, котами та іншими видами домашніх тварин. Кожен домашній улюбленець є унікальним, тому вам доведеться постійно адаптувати свій стиль зйомки. «Зазвичай знімати собаку простіше, якщо він вважає, що сам приймає рішення, але з котами все ще складніше, — каже Майкл. — Покладіть коробку, і кіт в неї забереться, але якщо ви покладете кота в коробку, він одразу ж вилізе звідти.

Що стосується кроликів, вони взагалі вас не слухатимуть, тому вам знадобиться щось придумати. Наприклад, можна фотографувати їх, тримаючи на плечі в людини. Фотографування в притулку також дозволяє привернути до тварини увагу потенційного нового хазяїна».

2. Кращій набір для фотографування домашніх тварин

Смугаста кішка сидить на пухнастій лежанці й дивиться просто в камеру. Знято на камеру Canon EOS 5D Mark III з об’єктивом Canon EF 50mm f/1.4 USM фотографом Кет Рейс (Cat Race).

Фотографуючи котів, потрібно постійно бути напоготові через їхній непередбачуваний характер. Дозвольте їм опинитися в кадрі й будьте готові зробити знімок, коли будуть готові вони. Знято на камеру Canon EOS 5D Mark III (якій на заміну прийшла модель Canon EOS 5D Mark IV) з об’єктивом Canon EF 50mm f/1.4 USM з витримкою 1/200 с, діафрагмою f/1,4 та ISO 125. © CatsDog Photography

Фотограф домашніх тварин Кет Рейс прикріплює об’єктив EF до своєї камери Canon EOS R6 за допомогою адаптера кріплення Canon Mount Adapter EF-EOS R.

Завдяки адаптеру Canon Mount Adapter EF-EOS R Кет змогла легко скористатися своїм улюбленим набором об’єктивів EF з камерою EOS R6, яку вибрала для цієї зйомки. Хоча вона схильна «комбінувати варіанти», коли йдеться про комплект обладнання, вона майже завжди носить із собою Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM та Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM (зараз на зміну йому прийшла модель Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM).

Кет і Майкл вважають, що багато різних варіантів — це ключ до успіху. Кет завжди бере із собою об’єктиви Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM та Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM, щоб мати можливість робити різноманітні знімки. Але вона також наголошує на важливості використання різних об’єктивів. «У мене стільки об’єктивів, що я не завжди беру із собою одні й ті ж моделі на кожну зйомку, — каже вона. — Якщо завжди використовувати один об’єктив — скажімо, 135-міліметровий — то отримуєш лише один певний образ».

Для цього візиту до притулку для тварин Кет використовувала модель Canon EOS R6. Раніше вона вже користувалася камерою EOS 5D Mark III, тому в неї було багато об’єктивів EF, які вона встановлювала на EOS R6 за допомогою адаптера кріплення Canon Mount Adapter EF-EOS R. «Я взагалі не помічала того адаптера, і це доводить, що він працює бездоганно, — каже вона. — Мені також дуже сподобався сенсорний екран EOS R6, тому що він інтуїтивно зрозумілий і дозволяє швидко змінювати настройки, що є корисним під час фотографування тварин (наприклад, я кажу про можливість швидко налаштувати фокус простим торканням)».

Поворотний екран також стане в нагоді під час фотографування з незручних ракурсів, а сенсорний екран EOS R6 зі змінним кутом нахилу може обертатися на 270°, що дозволяє знімати в творчі способи. Крім того, вражаючий автофокус виявляє очі тварини та відстежує їх по всьому кадру.

3. Найкращі настройки камери для фотографування домашніх тварин

Пухнастий рудий кіт лежить в кутку й дивиться в камеру. Знято на камеру Canon EOS 5D Mark III з об’єктивом Canon EF 50mm f/1.4 USM фотографом Кет Рейс (Cat Race).

Якщо ваш кіт не хоче позувати, спробуйте сфотографувати його, коли він відпочиває у своєму звичному середовищі та в добре освітленому місці. Знято на камеру Canon EOS 5D Mark III з об’єктивом Canon EF 50mm f/1.4 USM із витримкою 1/200 с, діафрагмою f/3,2 та ISO 100. © CatsDog Photography

Чорно-біла кішка з великою чорною плямою під носом дивиться в камеру. Знято на камеру Canon EOS 5D Mark III з об’єктивом Canon EF 50mm f/1.4 USM фотографом Кет Рейс (Cat Race).

Тримайте ласощі біля камери, щоб привернути увагу собаки. Це працює і з котами й допомагає робити знімки великим планом. «Потрібно, щоб люди дивилися на фотографію та відчували справжній зв’язок із твариною», — каже Кет. Знято на камеру Canon EOS 5D Mark III з об’єктивом Canon EF 50mm f/1.4 USM із витримкою 1/200 с, діафрагмою f/3,2 та ISO 100. © CatsDog Photography

Настройки, які слід використовувати для фотографування домашніх тварин, залежать від того, чого саме ви намагаєтеся досягти. «Я думаю, наші методи набагато різноманітніші, ніж в більшості фотографів домашніх тварин, — пояснює Майкл. — Багато хто любить використовувати довгі об’єктиви та широку діафрагму, що створює "казковий" стиль. Це чудово, але ми також намагаємося додати якомога більше деталей».

Кет погоджується: «Для мене фотографія здається особливою, якщо вона дозволяє створити справжнє відчуття простору та оточення тварини», — каже вона.

Якщо ви хочете зробити динамічний знімок тварин у русі та впевнено працюєте в ручному режимі (M), спробуйте встановити витримку принаймні 1/1000 секунди, середню діафрагму, наприклад f/5,6 або f/8, а також ISO близько 400–800 одиниць залежно від умов освітлення. Однак для портретів тварин більш доцільною зазвичай є витримка 1/200 с, зазвичай з ширшою діафрагмою f/2,8 або f/1,8 і нижчою світлочутливістю ISO, якщо це дозволяє освітлення.

Якщо ви лише починаєте фотографувати або знайомитеся зі своєю фотокамерою, для екшн-зображень ідеально підходить режим пріоритету витримки (Tv), у якому ви самостійно вибираєте витримку, а камера налаштовує діафрагму, а для статичних портретів добре працює режим пріоритету діафрагми (Av), у якому ви налаштовуєте діафрагму, а фотокамера вибирає витримку.

Зрештою варто поекспериментувати з різними комбінаціями настройок, щоб отримати бажаний результат. Якщо у вас немає терплячого домашнього улюбленця, на якому можна потренуватися, можна скористатися «дублером« на кшталт іграшки.

Також важливо правильно працювати з наявним фоном, а якщо ви не можете дістатися до цікавішого місця, можна спробувати довгий об’єктив, який дозволяє вивести фон із фокусу.

4. Відтворення природних поз домашньої тварини

Німецька вівчарка заглядає через ігровий тунель і дивиться просто в камеру. Знято на камеру Canon EOS R6 з об’єктивом Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM фотографом Кет Рейс (Cat Race).

Реквізит може стати в нагоді, якщо ви не можете взяти тварину в більш мальовниче місце. Додати вашому знімку креативу може, наприклад, полотняний тунель, особливо якщо ваш об’єкт зйомки має грайливий і допитливий характер, як і Зевс. Знято на камеру Canon EOS R6 з об’єктивом Canon EF 16-35mm f/2.8L IS II USM із фокусною відстанню 33 мм, витримкою 1/320 с, діафрагмою f/2,8 та ISO 1250. © CatsDog Photography

Фотограф домашніх тварин Кет Рейс спрямовує камеру через ігровий тунель, щоб сфотографувати німецьку вівчарку.

Якщо вас супроводжує людина, яка керуватиме твариною, давайте їй чіткі інструкції, щоб отримати бажаний результат. Така людина може налаштувати тварину на зйомку за допомогою ласощів та іграшок. «У своїй роботі я завжди прагну відтворити особистість тварини, — каже Кет. — Для цього вона має розслабитися».

Кет і Майкл вирішили не фотографувати тварин у вольєрах у притулку. «Не варто фотографувати їх "за ґратами", — каже Майкл. — Вибравши історію однієї тварини, ви можете залучити людей до притулку і, можливо, зацікавити їх його іншими мешканцями».

Також варто вибрати ракурс, який підкреслюватиме привабливі риси характеру. Це особливо актуально для тварин у притулку, оскільки може допомогти їм знайти постійну домівку. «Посадіть тварину під невеликим кутом і попросіть її подивитися через плече, якщо зможете, — продовжує Майкл.

Поза, у якій слід фотографувати тварину, повністю залежатиме від її розміру. Якщо ви працюєте з маленьким собакою, можна спробувати підняти її на щось, — каже Кет. — Якщо це дуже активний собака, який не може всидіти, можна зробити кілька екшн-знімків, але зазвичай я фотографую таких собак на повідці». Фотографувати собак без повідця слід лише в тому випадку, якщо вони вміють виконувати команди й залишатися на місці. 

Великі плани також дозволяють створювати вражаючі образи. Кет радить фотографувати не дуже високо від підлоги, на рівні очей, щоб не налякати улюбленця. Якщо є така можливість, спробуйте сфокусувати кадр на очах тварини, оскільки це додасть вашим знімкам емоцій. Для цього чудово підходить функція автофокусування по очах у моделі Canon EOS R6.

Крім того, якщо ви прагнете зробити динамічне фото, знімайте з високого кута над твариною. Це не завжди оптимальний варіант для тварин у притулку, адже ви можете їх дещо знервувати, але ідеально підходить для зйомки улюбленців вдома, особливо якщо вони впевнені в собі.

«Спочатку установіть із твариною контакт, тримаючи ласощі близько до об’єктиву або попросивши когось посунути м’яча, і спробуйте нахилитись над твариною та сфотографувати її, поки вона дивиться на вас. Іноді це дозволяє зробити по-справжньому виразний знімок», — каже Кет.

Якщо у вас немає помічника або ракурс надто складний, спробуйте знімати дистанційно, але ніколи не форсуйте процес, якщо відчуваєте, що об’єкт вашої зйомки стає непокоїться або хвилюється. «Якщо тварина надмірно збуджена або піддається стресу, не продовжуйте зйомку, — пояснює Кет. — Навіть якщо вам доведеться втратити кадр і зробити інший, нічого страшного. Тварина має відчувати себе розслабленою, щоб розкрити свою індивідуальність».

5. Фотографування чорних тварин

Кішка з переважно чорною шерстю дивиться просто в камеру. Знято на камеру Canon EOS 5D Mark II з об’єктивом Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM фотографом Кет Рейс (Cat Race).

За статистикою, для підготовки до зйомки чорних котів потрібно більше часу, ніж з котами інших кольорів — часто саме через те, як їх фотографують. Але за умови правильного освітлення можна створити привабливий та індивідуальний образ. Знято на камеру Canon EOS 5D Mark III з об’єктивом Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM із фокусною відстанню 47 мм, витримкою 1/320 с, діафрагмою f/7,1 та ISO 320. © CatsDog Photography

Німецька вівчарка сидить у ямі з м’ячем і дивиться в камеру. Знято на камеру Canon EOS R6 з об’єктивом Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM фотографом Кет Рейс (Cat Race).

Більш впевнених у собі тварин, таких як німецька вівчарка Зевс, можна фотографувати зверху, щоб створити динамічний кадр. Тримайте ласощі або іграшку біля об’єктива, щоб досягти зорового контакту. Знято на камеру Canon EOS R6 з об’єктивом Canon EF 16-35mm f/2.8L IS USM із фокусною відстанню 35 мм, витримкою 1/320 с, діафрагмою f/2,8 та ISO 1600. © CatsDog Photography

Тварини з темним хутром можуть обдурити вашу камеру, і зображення матиме недостатню експозицію. Дослідження навіть показали, що чорні тварини, особливо коти, з меншою ймовірністю знаходять хазяїв через те, поміж іншого, як вони виглядають на фотографіях. Набагато легше фотографувати тварин світлих кольорів. Майкл зазначає, що навіть якщо освітлення на тварині іншого кольору не буде оптимальним, знімок все одно вийде добрим — на відміну від тварин із темним хутром. Але не варто впадати у відчай. «Якщо правильно спрямувати світло на будь-який об’єкт, він виглядатиме чудово», — каже він.

Кет додає: «Приділяйте особливу увагу тому, де перебуває джерело світла. Якщо воно яскраве, поверніть тварину обличчям до нього, щоб зменшити контрастність».

Крім того, важливо враховувати фон. «Тварина швидше за все зливатиметься з фоном, якщо він надто темний, — говорить Майкл. — Для підвищення чіткості добре підходить рефлектор, який збільшує освітлення під підборіддям тварини». Якщо у вас немає рефлектора, не хвилюйтеся. Ви можете легко відтворити його в домашніх умовах, зробивши власний пристрій з картону та кухонної фольги, а також інших аксесуарів.

Поради Кет щодо фотографування домашніх улюбленців і тварин у притулках допоможуть вам передати їхню індивідуальність. «Люди мають дивитися на тварину й відчувати зв’язок із нею — чи то тому, що їм подобається її портрет, який нагадуватиме їм про їхнього улюбленця довгими роками, чи то тому, що вони захочуть взяти тварину до себе, аби зробити свою родину повнішою», — каже вона.

Час, проведений Кет і Майклом у притулку з тваринами, уже допоміг їм знайти свої домівки. Такса Єва вже в новій родині, а німецька вівчарка Зевс чекає на зустріч зі своїми майбутніми господарями. До притулку Зевс перебував у багатодітній родині, де з ним жорстоко поводилися. Він побував у різних притулках, що не є ідеальними для німецьких вівчарок, але, сподіваємось, він нарешті знайде оселю, де зможе гуляти й насолоджуватися життям. 

Наступного разу, коли ви захочете зафіксувати на плівці чудові витівки вашого улюбленця, поекспериментуйте із цими порадами. Або чому б не зробити добру справу й не стати волонтером у місцевому притулку, де ви фотографуватимете тварин, аби підвищити їхні шанси на нову родину? Діліться своїми знімками з хештегом #LiveForTheStory і тегом @canonemea. 

Автор: Астрід Пітман (Astrid Pitman)

Пов’язана продукція

  • Бездзеркальні камери

    EOS R6

    Щоб ви не знімали і як би ви це не робили, камера EOS R6 допоможе вам розкрити свій творчий потенціал на повну.
  • Об’єктиви RF

    RF 24-70mm F2.8L IS USM

    Зум-об’єктив з фокусною відстанню 24–70 мм зі швидкою діафрагмою й 5-ступеневою стабілізацією дозволить вам робити професійні фотографії за допомогою повнокадрової бездзеркальної камери.
  • Об’єктиви для EOS R

    RF 50mm F1.2L USM

    Об’єктив із фіксованим фокусом 50 і діафрагмою f/1.2 для створення неймовірно знімків і якісного фотографування за умов слабкого освітлення.

Схожі статті

  • ПОРТРЕТИ ДОМАШНІХ УЛЮБЛЕНЦІВ

    Цікаві та святкові портрети домашніх улюбленців

    Прості поради, підказки й прийоми для створення виразних фотографій домашніх улюбленців на це Різдво.

  • ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФІЯ

    Найкраще обладнання для портретних фотографів-початківців

    Камери та об’єктиви для портретних фотографій будь-якого виду.

  • ДОМАШНІ ПРОЕКТИ

    Три аксесуари для камери, які можна зробити власноруч

    Створіть власний софтбокс, лампу для сфокусованого світла й подушку, що допоможе уникати тремтіння камери.

  • ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФІЯ

    Поради щодо створення портретів

    Поліпшіть свої навички портретної фотографії за допомогою цих корисних порад і прийомів.