silhouette of woman in-front of city scape

Основи фотографії

Поради зі зйомки фотографій з ефектом «боке» та найкращі об’єктиви

Фотографи, які користуються цифровими дзеркальними фотокамерами, часто привертають увагу до ділянок знімків, що опинилися поза фокусом. Це відрізняє їхні фотографії від знімків, зроблених із використанням найпростіших камер і смартфонів, за допомогою яких важко навмисно розмити тло. Термін «боке» описує якість і характеристики таких несфокусованих ділянок. Цей ефект найчастіше проявляється у вигляді плям світла.

Область боке збільшується на знімках із малою глибиною різкості й досить великими ділянками поза фокусом, а тому залежить від розміру розмитих ділянок зображення. Нижче наведено кілька способів розмиття зображення шляхом зменшення глибини різкості, що додає до них ефекту «боке».

Використовуйте «швидкий» об’єктив. Швидкими називають об’єктиви з великою максимальною діафрагмою. Ми радимо використовувати об’єктив EF 85mm f/1.8 USM або EF 50mm f/1.8 STM.

2. Знімайте з великою діафрагмою. Переведіть камеру в режим пріоритету діафрагми (Av) або ручний режим (M) і виберіть широку діафрагму (з малим числом f), щоб зменшити глибину різкості та вивести з фокусу ділянку навколо об’єкта.

3. Збільште відстань між об’єктом і фоном, щоб посилити розмиття фону.

ornate lamp in-front of bokeh effect

4. Наблизьтеся до об’єкта. Що менша відстань між вами та об’єктом, то сильнішим буде розмиття фону.

5. Використовуйте більшу фокусну відстань, щоб збільшити на фотографії площу ділянки поза фокусом. Якщо використовується об’єктив зі змінною фокусною відстанню, виберіть максимальну. Об’єктиви з фокусною відстанню 200 мм або більше забезпечують найбільше розмиття.

Схожі статті
How to use natural light

ОСВІТЛЕННЯ ПІД ЧАС ЗЙОМКИ

Використання природного освітлення

Вправно використовуючи його, ви створюватимете справді неповторні фотографії. До того ж для цього не потрібне жодне додаткове обладнання.

The difference a portrait lens makes

ПОРТРЕТИ

Винятковість, яку додає використання об’єктива

Існує серія спеціалізованих об'єктивів, спеціально розроблених для конкретних жанрів, як, наприклад, портретна фотографія, яка може повністю змінити те, як ви створюєте знімки.

Take better portraits

ПОРТРЕТИ

Портретна зйомка за складних умов освітлення

Портретна зйомка вночі може виявитися складним завданням. Читайте, як покращити навички портретної зйомки.

6. Вибирайте об’єкти з помітними яскравими ділянками в області поза фокусом. Яскраві ділянки — це джерела світла на зображенні. Наприклад, гірлянди або сонячне світло, що проникає крізь листя дерев, створюють чарівні ореоли та плями світла, або боке.

7. Не забувайте про передній план. Поза фокусом можуть опинитися також предмети на передньому плані. Спробуйте розташувати об’єкт зйомки поодаль і захопити в кадрі деталі переднього плану, розташовані ближче до об’єктива камери.

8. Крім того, можна вирізати фігури в аркуші картону та помістити його перед об’єктивом, щоб отримати цікаві ефекти. Перегляньте відео на цю тему тут:

Якість боке, на відміну від площі розмиття, визначається об’єктивом, який ви використовуєте. Поза фокусом джерела світла перетворюються на світлі плями. Їх форма залежить від діафрагми або отвору між пелюстками діафрагми об’єктива. Зазвичай, що більше пелюсток має діафрагма об’єктива, то більше цей отвір схожий на коло, а отже боке має привабливіший вигляд.

 silhouette of woman in-front of city scape with zoom