ФОТОГРАФІЇ З ПОДОРОЖЕЙ

48 годин у Севільї з камерою EOS R10

Дізнайтеся, як блогер Діана Міллос передала дух іспанського міста — від їжі до фламенко за допомогою камери Canon EOS R10.
Жінка у літній сукні та капелюсі підносить Canon EOS R10 обличчя і дивиться у видошукач, стоячи на фоні іспанської архітектури з великою кількістю деталей.

«Якщо ви бажаєте побачити місце вашої подорожі у новому світлі, заведіть будильник», — радить творець туристичного контенту Діана Міллос. «Схід сонця — мій улюблений час для досліджень та фотозйомки», — пояснює вона. «Зазвичай навколо нікого немає, а світло дуже м’яке. У цей час доби все виглядає чарівніше».

Діана знімала схід сонця по всьому світу на камери Canon EOS 80D (на заміну якій прийшла модель Canon EOS 90D) та Canon EOS 7D Mark II. Її знімки залучили понад 135 тисяч підписників в Instagram, вона побувала в різних місцях — від далеких країн, таких як Індія, Мексика та В’єтнам, до європейських міст у Румунії, Грузії та Італії.

Однак під час нещодавньої подорожі рідною Іспанією до Діани приєднався новий супутник: Canon EOS R10. Однак під час нещодавньої подорожі рідною Іспанією до Діани приєднався новий супутник: Canon EOS R7. Вражаюча роздільна здатність 24,2 мегапікселя, компактний дизайн — вага камери лише 429 г — та творчі функції фото- та відеозйомки роблять камеру EOS R10 ідеальною для дослідників, які бажають розповісти свої історії унікальним та незвичайним способом.

Діана використовувала камеру EOS R10 для зйомки пейзажів Севільї під час 48-годинної подорожі до столиці Андалусії. Діана спеціалізується на архітектурній фотографії і тому вона відвідала деякі знакові пам’ятки міста, включаючи площу Іспанії, Хіральду (дзвіницю Севільського собору) та Метрополь Парасоль — одну з найбільших у світі дерев’яних конструкцій.

Canon EOS R10 стоїть на фундаменті керамічної розписної колони.

«Щодня я прокидалася до сходу сонця, щоб максимально використати красиве світло», — розповідає Діана. «Погода у лютому була дійсно літня. Севілья — таке багатобарвне місто, яке вражає красою».

«Я використовувала камеру EOS R10 в різних ситуаціях, від зйомки танцюристів фламенко до фотографування веслярів на річці, мені також вдалося поекспериментувати з автофокусом камери, високошвидкісною серійною зйомкою і можливостями відеозйомки».

Крім того, що Діана вперше знімала Севілью, ця поїздка також стала її першою нагодою використати бездзеркальну камеру. «Мені було дуже просто перейти на EOS R10», — каже вона. «Зверху було кілька різних кнопок, але користуватися камерою було дуже просто».

Діана мала з собою два нові об’єктиви RF-S зі змінною фокусною відстанню, сумісні з сенсором APS-C камер лінійки EOS R, обидва забезпечують фантастичну якість зображення. Маленький і відносно компактний об’єктив Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM з діапазоном фокусування 18-45 мм підходить для різних сценаріїв туристичної зйомки, а універсальний об’єктив RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM забезпечує чудові можливості макрозйомки, а також підтримує фокусну відстань та широкий діапазон збільшення із діапазоном фокусування 18-150 мм. Обидва об’єктиви також оснащені системою стабілізації зображення.

Роздільна здатність та швидкість для зйомки сюжетів та динамічних подій

Жінка у жовтій сукні стоїть під вишуканою аркою перед довгим вузьким басейном з водою, в якій відбивається її відображення.

Архітектура — один із улюблених об’єктів зйомки Діани. «Вона розповідає історії про те чи інше місце», — каже вона. «Я завжди намагаюся шукати цікаві локації або локації із великою кількістю деталей». Знято на камеру Canon EOS R10 з об’єктивом Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM із фокусною відстанню 35 мм, витримкою 1/2000 с, діафрагмою f/5,6 та ISO 12800.

Жінка у жовтій сукні йде по доріжці, засадженій з обох сторін пальмами, на фоні кам’яної вежі.

Діана надає перевагу камерам, що швидко знімають. «Мені подобається використовувати високошвидкісну неперервну зйомку, щоб мати більший вибір фотографій», — каже вона. Камера EOS R10 може знімати зі швидкістю до 23 кадр/с з електронним затвором і до 15 кадр/с з механічним затвором 1 . Знято на камеру Canon EOS R10 з об’єктивом Canon RF-S 18-45mm F3.5.1 IS STM із фокусною відстанню 105 мм, витримкою 1/1000 с, діафрагмою f/5,6 та ISO100.

Першою зупинкою Діани була площа Іспанії, визначне місце, що демонструє різні архітектурні стилі. «Тут поєднується арабська спадщина Іспанії з іберійською архітектурою», — каже Діана. «Ті, хто стежить за мною в соціальних мережах, знають, що моя типова фотографія — це ширококутний знімок будівлі і мене перед нею, тому я використала із камерою EOS R10 об’єктив RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, але також я користувалась об’єктивом RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, щоб зняти крупним планом красиву плитку на площі.

Після цього Діана зосередилась на зйомці сюжетів та рухів танцюристів фламенко. Тут вона скористалася удосконаленим автофокусуванням камери EOS R10 із функцією автофокусу із визначенням очей для більш точного відстеження людей у кадрі, а також надзвичайною швидкістю серійної зйомки 15 кадрів на секунду за допомогою механічного затвора камери1.

Дві танцівниці фламенко в традиційному одязі позують надворі з піднятими руками.

«Незважаючи на те, що танцівниці увесь час кружляли і рухалися, вони були завжди у фокусі, навіть під час серійної зйомки, тож це було неймовірно», — говорить Діана. «На деяких знімках я використала відносно довгу витримку, щоб трохи розмити краї суконь дівчат, щоб ви відчули рух танцівниць через фото. Мені подобається, що камера тримає усі об’єкти у фокусі та фотографії виходять чіткими».

Діана каже, що електронний видошукач (EVF) був великою перевагою, коли потрібно було переконатись у чіткості знімків. «У видошукачі видно, як працюють функції розпізнавання обличчя та очей, і це дуже зручно, тому що можна точно визначити, що перебуває у фокусі».

Електронний видошукач також зручний під час зйомки у яскраві сонячні дні, оскільки він дозволяє перевірити експозицію та зробити коригування, перш ніш натиснути кнопку затвора. Можливість бачити результат налаштувань камери є особливо зручним для менш досвідчених фотографів, оскільки робить процес зйомки більш інтуїтивно зрозумілим.

Знімки їжі крупним планом у найдрібніших деталях

Салатник, у якому лежать нашаткована морква, варене яйце, розрізане на четвертинки, нарізана капуста, гриби і солодка кукурудза.

Діана випробувала вбудовані функції камери EOS R10 брекетингу фокусування та створення композицій по глибині, які дозволили їй робити знімки їжі крупним планом з переважною частиною об’єкта у фокусі. Програма Canon Photo Companion — є корисним інструментом, якщо ви вперше випробовуєте нову камеру, оскільки у ньому роз’яснено всі функції та елементи керування. Знято на камеру Canon EOS R10 з об’єктивом Canon RF-S 18-150mm F3.5.1 IS STM із фокусною відстанню 105 мм, витримкою 1/2000 с, діафрагмою f/5 та ISO1600.

Знімок полуниці крупним планом.

«Я знімала фрукти, використовуючи функцію макрозйомки зз фокусуванням за центральною точкою на Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM», — пояснює Діана. «Було справді круто підійти так близько і передати на фото всі текстури», — каже вона. Знято на камеру Canon EOS R10 з об’єктивом Canon RF-S 18-150mm F3.5.1 IS STM із фокусною відстанню 105 мм, витримкою 1/200 с, діафрагмою f/10 та ISO400.

Окрім визначної архітектури, фотографії місцевої кухні є невід’ємним компонентом подорожей Діани. «Мені подобається працювати з кольорами, і часто кольори місць, які я відвідую, пов’язані з їжею», — каже вона. «Їжа — це частина культури, і її важливо фотографувати, якщо ви хочете закарбувати саму суть місця».

Діана знімала крупним планом їжу в тапас-барі та на місцевому ринку на EOS R10. «Я хотіла зняти яскраві інгредієнти та текстуру, — каже вона, — тому я використала функцію макрозйомки з фокусуванням за центральною точкою на RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM».

Експерименти з використанням ручного фокусування та макрозйомки дозволили Діані ще більше наблизитися до об’єктів зйомки — фокусна відстань 35 мм забезпечує максимальний коефіцієнт наближення 0,59, тож вона змогла зняти кожну деталь.

Діана також випробувала вбудовані функції брекетингу фокусування та створення композицій по глибині. «Я не користувалася цією функцією раніше, і було справді круто зробити серію знімків одним натисканням кнопки затвора, а потім побачити їх об’єднаними в один знімок, де всі об’єкти перебувають у фокусі». Камера також зберігає всі окремі фотографії, на яких у фокусі перебувають різні частини кадру. Я в захваті від цієї функції».

Панорамні міські пейзажі та цікаві ракурси

Панорамний знімок пейзажу Севільї.

Для зйомки пейзажу Севільї Діана використовувала режим панорамної зйомки на Canon EOS R10, який об’єднує серію знімків, зроблених при повертанні камері вертикально або горизонтально. Знято на камеру Canon EOS R10 з об’єктивом Canon RF-S 18-45mm F3.5.1 IS STM із фокусною відстанню 105 мм, витримкою 1/500 с, діафрагмою f/7,1 та ISO100.

На другий день перебування в місті Діана вирушила до будівлі Метрополь Парасоль, також відомій як «гриби інкарнації». «Звідси відкривається дивовижний вид на Севілью, і ви можете зняти усі дахи та будівлі, що знаходяться на відстані», — каже вона. Сучасна дерев’яна конструкція стала контрапунктом традиційної архітектури, і Діана зрозуміла, що вона зможе зробити кілька цікавих знімків.

Жінка у струмуючій жовтій сукні присідає, щоб відрегулювати положення Canon EOS R10 невеликому штативі.

EOS R10 можна керувати без дротів зі смартфона через програму Canon Camera Connect або за допомогою бездротового пульта дистанційного керування Canon BR-E1.

Жінка у жовтій сукні позує на звилистій доріжці.

Діана часто шукає у соціальних мережах натхнення та ідеї для фотографій з подорожей, але вона завжди намагається знаходити незвичайні ракурси, з яких вона ще не знімала. «Випадково вирушити кудись і побачите, чи ця подорож була варта знімка — мій улюблений спосіб фотографування» — каже вона. Знято на камеру Canon EOS R10 з об’єктивом Canon RF-S 18-150mm F3.5.1 IS STM із фокусною відстанню 105 мм, витримкою 1/500 с, діафрагмою f/5,6 та ISO100.

Щоб зробіть знімок із собою в кадрі, Діана зазвичай використовує невеликий штатив, щоб установити на нього камеру, а в цю поїздку вона взяла портативний штатив-рукоятку Canon HG-100TBR. «Це короткий штатив, тому EOS R10 була розташована досить близько до землі, але завдяки сенсорному екрану зі змінним кутом огляду я могла легко бачити зображення, як на камері EOS 80D», — каже вона.

Можливості камери для гібридних фотографів

На задній панелі Canon EOS R10 відображаються функції камери для відеозйомки.

Камера EOS R10 оснащена функцією цифрової стабілізації відео, яку можна увімкнути для стабілізації кадрів, знятих під час ходьби або зйомки з рук.

Найкращі туристичні фотокамери повинні бути гібридними, і EOS R10 не є винятком. Оснащена потужним набором функцій для відеозйомки, ця камера може записувати відео довжиною більше звичайного обмеження у 30 хвилин, дозволяючи закарбувати спогади про подорож у форматі 4K 60p, 4K 30p з надлишковою 6K-вибіркою і високою якістю у форматі Full HD, що робить її однією з найкращих камер для відеоблогінга в лінійці Canon.

Високошвидкісна зйомка у форматі 4K UHD зі швидкістю 60/50 кадр/с ідеально підходить для деталізованої зйомки динамічних сюжетів, і Діана скористалася цими функціями під час зйомки веслярів на річці. При зйомці на такій високій швидкості зображення кадрується2, що може бути перевагою при зйомці віддалених об’єктів, які потрібно зробити більшими у кадрі.

Запис із високою частотою кадрів підтримується, коли у камері EOS R10 увімкнена функція зйомки у форматі Full HD, що дозволяє знімати дуже плавне сповільнене відео зі швидкістю 120/100 кад/с. «Під час зйомки одного відео я стежила за гребцями і мені вдалося засняти качине сімейство», — розповідає Діана. «У сповільненій зйомці це виглядає дуже круто».

Від величі історичної архітектури і танцюристів фламенко, що кружляють, до яскравих страв крупним планом — Canon EOS R10 створена, щоб дати творцям контенту ще більше свободи у дослідженні світу новими і творчими способами. Вона має всі переваги, властиві камерам лінійки Canon EOS R, і при цьому буде звичною для влогерів і блогерів, таких як Діана, які звикли знімати на дзеркальну камеру, але хочуть мати компактну, швидку та доступну камеру. «Це саме те, що мені й подобається у цій камері», — додає Діана. «Вона компактна і легка, але при цьому така потужна».

Автор: Маркус Хокінс (Marcus Hawkins)

  1. Швидкість серійної зйомки може змінюватися залежно від різних умов (детальніше див. в технічних характеристиках).
  2. У режимі зйомки 4K 60p кадр обрізується до 64 % по горизонталі.

Пов’язана продукція

  • Бездзеркальні камери

    EOS R10

    Переходьте на новий рівень фото- та відеозйомки з бездзеркальною камерою лінійки EOS R, створеної на основі сенсора APS-C.
  • Об’єктиви RF-S

    RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

    Стандартний об’єктив APS-C для камер серії EOS R ідеально підходить для зйомки повсякденних ситуацій, як-от сімейна зйомка, зйомка сцен із життя, портретів і святкувань.
  • Об’єктиви RF-S

    RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

    Об’єктив APS-C серії EOS R, кут огляду якого варіюється від широкого кута до кута огляду, як у телеоб’єктивів, ідеально підходить для зйомки подорожей, дикої природи, спорту та сцен із життя.
  • Ширококутний об’єктив

    RF 16mm F2.8 STM

    Компактний і доступний за ціною надширококутний 16-міліметровий повнокадровий об’єктив для камер EOS серії R призначений для влогерів та творців контенту.
  • Об’єктиви для цифрових дзеркальних камер

    EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

    Доступний надширококутний STM-об’єктив зі змінною фокусною відстанню й стабілізатором зображення для пейзажної, туристичної та відеозйомки.
  • Штатив

    Tripod Grip HG-100TBR

    Більш тривалий час знімання, поліпшена стабільність і більше можливостей для творчості завдяки унікальному штативу-рукоятці зі знімним пультом дистанційного керування.

Схожі статті

  • ПОДОРОЖІ

    Ідеальний супутник у подорожах

    Професійний фотограф Мартін Біссіг вирушає в подорож до Шрі-Ланки з камерою EOS R10.

  • ФОТОГРАФІЇ З ПОДОРОЖЕЙ

    10 порад із туристичного фотографування

    Фотограф і блогерка Діана Міллос поділилася найкращими порадами щодо створення дивовижних туристичних фотографій.

  • ФОТОГРАФІЇ З ПОДОРОЖЕЙ

    Найкращі фотокамери та об’єктиви для подорожей

    Незалежно від того, досліджуєте ви міські вулиці, безлюдну сільську місцевість чи навіть вирушаєте на інший кінець світу, подорожувати варто без зайвих речей. Пропонуємо вашій увазі найкраще обладнання Canon, яке допоможе вам закарбовувати враження, не витрачаючи при цьому зайвих коштів.

  • ДРУК ФОТОГРАФІЙ

    EOS R50 і EOS R10

    Ми порівнюємо основні функції та дизайн камер EOS R із сенсором APS-C.