ПОДОРОЖІ

Як опанувати вуличне й туристичне фотографування

Професійний фотограф Мартін Біссіг обрав модель Canon EOS R10 для поїздки на Шрі-Ланку. У цій статті він розповідає про переваги подорожей без зайвого багажу й про те, як закарбувати моменти, що варто запам’ятати.
Фотограф Мартін Біссіг висовується з потяга, який зупинився, щоб забрати пасажирів на віадуку в Шрі-Ланці. У нього в руці — Canon EOS R10, а за спиною — пагорб із вбудованими в нього маленькими дерев’яними домами. Знято Монікою Біссіг на камеру Canon EOS R7. 

Коли у вас вже є дві висококласні професійні камери й ціла низка об’єктивів, вибір іншого комплекту для подорожі може когось здивувати, але для професійного фотографа та посланця Canon Мартіна Біссіга (Martin Bissig) цей вибір був очевидним. Фототехніка постійно розвивається, тож якщо ви приділите час випробуванню різних моделей, то зможете відкрити для себе нові функції: вони допоможуть вам зробити чудовий старт, якщо ви початківець, або — як у випадку Мартіна — дадуть вам нові інструменти для професійної роботи.

Запланувавши місячну подорож до Шрі-Ланки, Мартін ретельно проаналізував різні комплекти обладнання та вирішив спробувати камеру Canon EOS R10 з об’єктивом Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Він обрав модель EOS R10 із сенсором APS-C через її мініатюрний розмір, легкий корпус і вражаючі можливості серійної зйомки — і був у захваті від результатів. «Я зняв на EOS R10 багато моментів, які не зловив би на більші камери, тому що просто не взяв би їх із собою», — пояснює він.

Тут Мартін ділиться фотографіями з подорожі, а також порадами про те, як привезти додому знімки професійного рівня з власних пригод.

Різні погляди на життя навколо

Крупний план босих ніг поруч із невеликими купками овочів включно з морквою і бобами на шрі-ланкійському ринку. Знято фотографом Мартіном Біссігом на камеру Canon EOS R10.

«Коли я тримаю камеру в руках, я бачу деталі, яких не помітив би, якби просто роздивлявся довкола», — каже Мартін. Знято на камеру Canon EOS R10 з об’єктивом Canon RF-S 18-150mm F3.5­6.3 IS STM із фокусною відстанню 50 мм (еквівалент 80 мм на повнокадровій камері), витримкою 1/80 с, діафрагмою f/5,6 та ISO 640. © Мартін Біссіг (Martin Bissig)

Уперше Мартін зацікавився фотографією ще в дитинстві у Швейцарії, спостерігаючи за тим, як його батько проявляє знімки у фотолабораторії просто в їхньому родинному будинку. Його знімки надрукувала газета, коли йому було лише 13 років, а зараз він є одним з найбільш публіковуваних спортивних екшн-фотографів Європі.

Хоча Мартін зробив собі ім’я у світі гірських велосипедів, він знає, що фотографічні навички можна застосовувати в різних галузях фотографії. Подорожі дають йому свободу практикувати нові методи й прийоми, а також випробовувати різні камери та об’єктиви без дедлайнів і клієнтів, яким потрібно догодити.

«Я люблю подорожі й пригоди, тому намагаюся завжди включати їх до всього, що роблю, — каже він. — Моя професійна діяльність тісно пов’язана зі спортом на відкритому повітрі, а коли я не працюю, то намагаюся робити щонайменше дві експедиції на рік. Іноді фотографії з моїх подорожей публікують журнали, але я прагну максимально відокремити їх від моєї звичайної роботи».

Подорожі також дають Мартіну можливість скористатися перевагами фотографії для розвитку свідомості. «Фотографування допомагає мені краще відчути місце, де я зараз є, — пояснює він. — Наприклад, я міг би не помітити хлопця, що стоїть босоніж між овочами на ринку, якби не думав про створення цікавої композиції. Зосередженість на деталях допомагає краще усвідомлювати все цікаве, що відбувається навколо».

Навчання на власному досвіді

Дівчина, знята крізь віддзеркалення арки, проходить повз одноповерховий автобус, пофарбований у яскраві рожеві, жовті, білі та червоні кольори, а сцена відбивається в лівій частині кадру. Знято фотографом Мартіном Біссігом на камеру Canon EOS R10.

Фотографії, зроблені під час подорожей, навчили Мартіна швидше думати. «З роками я розвинув у собі впевненість і спокій, що дозволяють мені бачити певні речі, які хтось інший не побачив би в такий самий момент», — каже він. Знято на камеру Canon EOS R10 з об’єктивом Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM із фокусною відстанню 18 мм (45 мм), витримкою 1/125 с, діафрагмою f/3,5 та ISO 100. © Мартін Біссіг (Martin Bissig)

Більшість фото Мартін робить у нових для себе місцях, знімаючи незнайомих людей. Це вимагає від нього спонтанності, примушуючи застосовувати свій багаторічний досвід, щоб зафіксувати події саме так, як вони відбуваються. «Я прагну до максимальної щирості», — каже він.

«Туристична фотографія формує мій підхід і до комерційних замовлень, тому що в обох випадках мені доводиться думати на ходу, — продовжує Мартін. — Усе вирішується в момент. Наприклад, на знімку дівчини, яка йде перед автобусом, я помітив автобус у дзеркальному відбитті на залізничній станції, а потім побачив групу школярів, які збиралися пройти перед ним, тому я просто застиг на мить і підготував композицію, чекаючи, поки вони увійдуть у кадр». 

Як досвідчений екшн-фотограф Мартін навчився майже завжди правильно вибирати час для зйомки. Але для тих, кому потрібна гарантована можливість зробити знімок у потрібний момент, у Canon EOS R10 є режими серійної зйомки у форматі RAW та попередньої зйомки. «Це дуже корисні інструменти, якщо ви не бачите свій об’єкт або знаєте, що він раптово з’явиться з нізвідки», — із захопленням розповідає Мартін.

Камера EOS R10 також має таку ж саму систему автофокусування Dual Pixel AF CMOS II, яку можна знайти в моделях Canon EOS R3, EOS R5 та EOS R6, а також вражаючу швидкість (кількість кадрів на секунду), що робить її ідеальною для всіх, хто хоче поекспериментувати з більш просунутими функціями фото- та відеозйомки. «Завдяки швидкій безперервній зйомці ця модель більше схожа на професійну камеру, ніж на камеру середнього рівня», — каже Мартін.

Загубитися в натовпі

Людина нарізує рибу на дерев’яній дошці біля ринкового намету. Знято фотографом Мартіном Біссігом на камеру Canon EOS R10 з об’єктивом Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

«Якщо ви хочете серйозно займатися фотографією, компактніша камера, як-от Canon EOS R10, стане для вас кращим вибором за смартфон», — каже Мартін. Знято на камеру Canon EOS R10 з об’єктивом Canon RF-S 18-150mm F3.5­6.3 IS STM із фокусною відстанню 95 мм (152 мм), витримкою 1/160 с, діафрагмою f/6,3 та ISO 160. © Мартін Біссіг (Martin Bissig)

Пишна зелена долина з рідкими високими деревами, а в небі над нею — темні грозові хмари. Знято фотографом Мартіном Біссігом на камеру Canon EOS R10.

Менші сенсори на камерах APS-C, як-от Canon EOS R10, зазвичай дають більшу глибину різкості, ніж на повнокадрових моделях, що буває корисним для збереження однакової різкості переднього та заднього планів на пейзажних знімках. Знято на камеру Canon EOS R10 з об’єктивом Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM із фокусною відстанню 62 мм (99 мм), витримкою 1/200 с, діафрагмою f/9 та ISO 100. © Мартін Біссіг (Martin Bissig)

«Коли я знімаю щось на замовлення за гроші, я використовую дві камери Canon EOS R5 і низку об’єктивів RF, але коли я подорожую, то намагаюся не брати зайвого: менша камера допомагає мені пересуватися більш вільно, — розповідає Мартін. —

Стояти десь на ринку в Шрі-Ланці, тримаючи в руках Canon EOS R5 з об’єктивом Canon EF 70-200mm f/2.8L USM, — не дуже добре, адже тоді ви виглядаєте надто схоже на професійного фотографа. Я вважаю за краще зливатися із середовищем, тому що це дозволяє мені наблизитися до об’єкта зйомки, не ображаючи його та не будучи надто нав’язливим».

Як і модель EOS R5, багатофункціональна камера EOS R10 є простою та зручною завдяки інтуїтивно зрозумілим кнопкам і дискам, з якими Мартіну було легко працювати, а також схожій структурі меню та зручній навігації. EOS R10 також має панорамний режим, який дозволяє «зшити» разом просто в камері кілька знімків, зроблених при її обертанні вертикально або горизонтально, завдяки чому Мартіну вдалося «показати більше з оточення під справжнім широким кутом».

Результати, гідні друку

Троє рибалок у сутінках балансують на мілководді на жердинах, терпляче чекаючи на улов, поки сонце сідає перед ними. Знято фотографом Мартіном Біссігом на камеру Canon EOS R10.

Компактний, легкий і безшумний об’єктив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM має універсальний діапазон масштабування, еквівалентний 29–240 мм на повнокадровій камері, для зйомки за різних обставин у подорожах. Знято на камеру Canon EOS R10 з об’єктивом Canon RF-S 18-150mm F3.5­6.3 IS STM із фокусною відстанню 150 мм (240 мм), витримкою 1/250 с, діафрагмою f/6,3 та ISO 200. © Мартін Біссіг (Martin Bissig)

Хлопчик із величезними карими очима дивиться просто в камеру. На розмитому фоні — людина в помаранчевому одязі. Знято фотографом Мартіном Біссігом на камеру Canon EOS R10.

Вдосконалений автофокус у моделі EOS R10 підтримує функцію розпізнавання очей, яка дозволяє відстежувати людей із більшою точністю. «На Шрі-Ланці я часто використовував режими автофокусування з виявленням тварин і людей, — розповідає Мартін. — Вони неймовірно точні та швидкі й дуже допомогли мені зробити знімок, коли в мене було мало часу на підготовку». Знято на камеру Canon EOS R10 з об’єктивом Canon RF-S 18-150mm F3.5­6.3 IS STM із фокусною відстанню 76 мм (122 мм), витримкою 1/160 с, діафрагмою f/6,3 та ISO 500. © Мартін Біссіг (Martin Bissig)

Коли важливими є фактори ваги й компактності, розумним вибором для фотографування може здатися смартфон, але Мартін думає інакше. «Я іноді роблю знімки на смартфон, але фотографування на камеру — зовсім інший досвід, — каже він. — Об’єктив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM у Шрі-Ланці дозволив мені зробити такі фото, які я навіть не спробував би зі смартфоном — наприклад, фотографію рибалок із берега, з якою мені також допоміг сенсор APS-C з обтинанням, що збільшує максимальну фокусну відстань до 240 мм (у повнокадровому еквіваленті), а з форматом RAW в мене було більше можливостей для оброблення відзнятого».

Навіть коли Мартін не планує публікувати свої знімки в журналі, він все прагне від них високої якості, щоб роздрукувати для себе. «Знімки, зроблені на телефон, можуть чудово виглядати на його екрані, але щойно ви захочете їх роздрукувати чи створити фотоальбом, відразу стають очевидними їхні обмеження», — пояснює він. 

Те ж саме можна сказати й про відео: функції моделі EOS R10 роблять її привабливим інструментом для відеооператорів порівняно зі зйомкою на телефон. Підтримка вертикального відео та вбудований модуль Wi-Fi роблять цю камеру ідеальною для створення та публікації високоякісних дописів у соціальних мережах, а висока частота кадрів записування (60 кадрів на секунду в режимі 4K та 120 кадрів на секунду в режимі 1080p) надають вам більше контролю на етапі подальшого оброблення.


Мартін вважає, що коли він тримає камеру в руках, він краще усвідомлює все навколо себе й завжди вчиться. Подорож на Шрі-Ланку дала йому чудову можливість попрактикувати свої навички, але схожі можливості часто відкривають і проста прогулянка в місцевому парку чи поїздка на пляж. Якщо ви хочете покращити свої фотовміння, скористайтеся підходом Мартіна: знайдіть об’єкт зйомки, який вас цікавить, оберіть обладнання, що не буде вас обмежувати, і починайте фотографувати.



Автор: Метью Бовен (Matthew Bowen)

Пов’язана продукція

  • Бездзеркальні камери

    EOS R10

    Переходьте на новий рівень фото- та відеозйомки з бездзеркальною камерою лінійки EOS R, створеної на основі сенсора APS-C.
  • Об’єктиви RF-S

    RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

    Стандартний об’єктив APS-C для камер серії EOS R ідеально підходить для зйомки повсякденних ситуацій, як-от сімейна зйомка, зйомка сцен із життя, портретів і святкувань.
  • Об’єктиви RF-S

    RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

    Об’єктив APS-C серії EOS R, кут огляду якого варіюється від широкого кута до кута огляду, як у телеоб’єктивів, ідеально підходить для зйомки подорожей, дикої природи, спорту та сцен із життя.

Схожі статті