fireworks header

Інструкції зі зйомки феєрверків

Невдовзі зима, тож у вас з’явиться багато можливостей для зйомки феєрверків. У цій статті йдеться про те, як зробити знімки цього видовища захопливими. Якщо у вашій камері є режим ручної витримки , ви зможете зробити свої фотографії більш приголомшливими.

Інструкції зі зйомки феєрверків: поради

Щоб сфотографувати феєрверк із мінімальною кількістю обладнання, спробуйте скористатися наведеними нижче порадами або перегляньте відео про феєрверки. Поради:

1) Увімкніть режим без спалаху

Перше, що потрібно зробити, незалежно від пристрою, — перейти в режим без спалаху.


2) Використовуйте режим із можливостями керування

Якщо можливо, переведіть камеру або смартфон у режим, у якому можна змінити настройки.


3) Знімайте з недостатньою витримкою

Якщо сцена перед вами темна, потрібно настройте на камері недостатню витримку, інакше фотографія для нічного сюжету вийде надто яскравою.

Для цього застосуйте «від’ємну величину корекції експозиції». Цей параметр може відображатися на екрані як «–/+». Щоб поекспериментувати з недостатньою витримкою, задайте для нього значення в діапазоні від –1 до –2.


4) Використовуйте режим безперервної зйомки

Спробуйте режим безперервної зйомки. У ньому можна зробити вдалий знімок, навіть якщо феєрверк почнеться раніше або пізніше очікуваного моменту.


5) Поекспериментуйте з ручним режимом

Якщо ваша камера дає змогу повністю керувати процесом зйомки, можна поекспериментувати з ручним режимом.


6) Задайте правильну витримку, діафрагму та фокус

У ручному режимі виберіть витримку близько 1/10 секунди й величину діафрагми f/8. Уручну встановіть фокус на відстань, що дорівнює відстані до феєрверка.


7) Установіть низьке значення чутливості ISO

Почніть із низького значення чутливості ISO. Для цього знайдіть настройку ISO в меню й виберіть значення ISO 200.


8) Тримайте камеру нерухомо й використовуйте стабілізатор зображення

Щоб зафіксувати положення камери, радимо використовувати штатив. Інакше обов’язково ввімкніть стабілізатор зображення на об’єктиві, якщо він є. Це допоможе отримати знімки без наслідків тремтіння.


9) Перевірте результати й скоригуйте настройки

Почніть фотографувати, щойно почнеться феєрверк, і переконайтеся, що знімки досить яскраві. Якщо вони надто темні, можна збільшити настройку ISO, а щоб подовжити слід від світла, збільште витримку. Проте пам’ятайте, що в такому разі на фотографіях можуть з’явитися наслідки тремтіння камери. Якщо фотографії надто яскраві, можна зменшити чутливість ISO до 100 одиниць або задати на об’єктиві величину діафрагми f/11.


10) Скористайтеся режимом ручної витримки, щоб зробити справді приголомшливі знімки феєрверків

Режим ручної витримки дає змогу контролювати момент відкриття та закриття затвору. Завдяки цьому можна в найменших деталях відтворити на знімках із довгою витримкою такі видовища, як феєрверк або удар блискавки.

Щоб знайти режим ручної витримки, перейдіть у ручний режим, а потім налаштуйте витримку. Після значення витримки «30 секунд» відобразиться піктограма ручної витримки. У деяких камерах режим ручної витримки можна встановити за допомогою диска вибору режимів. Перегляньте нижче відео про зйомку феєрверків із ручною витримкою.