ТЕХНІКИ ВІДЕОЗЙОМКИ

Документальна відеозйомка: покрокові інструкції для професійної відеозйомки

Відзначений нагородами відеодокументаліст і посланець Canon Джоель Сантос (Joel Santos) ділиться корисними порадами щодо того, як демонструвати цікаві сюжети у відео.
Посланець Canon Джоель Сантос серед кущів у лісі зі своєю камерою Canon.

У кожного є щось, чим можна поділитися — а як зробити це краще, ніж за допомогою високоякісного документального відеосюжету, знятого на камеру Canon EOS? Посланець Canon і відзначений нагородами відеооператор і фотограф Джоель Сантос (Joel Santos) із пристрастю шукає неймовірні історії та втілює їх у життя на екрані. Він зняв і видав понад 50 телевізійних документальних фільмів — як у своїй рідній Португалії, так і в інших країнах світу. Він готовий поділитися корисними порадами з ентузіастами, що бажають створити власний документальний сюжет.

1. Знайдіть свою історію

Посланець Canon Джоель Сантос стоїть біля великого дерева зі своєю камерою Canon.

Португальський фотограф-мандрівник і документаліст Джоель Сантос знає, як створювати чудові фотографії та відео.

Почати знімати документальне відео простіше за все з історії, яка буде близькою до вашого дому й до вашого серця. Джоель пропонує поспілкуватися з людьми з числа родичів і друзів сім’ї та розпитати їх про їхнє минуле. «Якщо це людина похилого віку, вона може розповісти вам про своє життя, коли їй біло стільки, скільки вам зараз, або про якусь пригоду, — каже він. — Це також може бути хтось, хто живе в іншому міському або сільському контексті». У світі того, як сильно змінилося життя для більшості з нас протягом минулого року, сюжет може бути дуже виразним.

«Ви маєте знайти щось, що вас зацікавить і надихне дізнатися більше. Коли це станеться, можна бути впевненим: на вас чекає чудовий сюжет. Мені дуже подобається ідея створювати документальні сюжети з життя й досвіду родини і друзів. Дехто каже, що документальні відео не повинні бути особистими, але я питаю: чому б і ні? Якщо якась історія дуже вас хвилює і у вас є що про це сказати, ви просто маєте зняти документальний фільм».

2. Найголовніше — правильне місце

Камера, встановлена спереду автомобіля, демонструє вузьку дорогу через ліс.

Джоель із пристрастю ставиться до якісного сюжету в своїх відео. «Знайдіть оригінальний сюжет і погляд, а потім віддайтеся своїй уяві, завжди намагаючись дізнатися чогось нового й ставати краще з кожним кадром», — каже він. Джоель пропонує нам корисні поради щодо зйомки відео й розповідає про типовий день із життя документаліста.

Місце та освітлення — наріжні камені будь-якого документального відео, але для того, щоб розповісти сюжет, не потрібно кудись далеко їхати. «Суть не в тому, щоб знайти яскравий фон, тому що кожен сюжет нерозривно пов’язаний із місцем, де він відбувається, — пояснює Джоель. — Ви знімаєте документальне відео, тому необхідно передати атмосферу саме того місця, про яке ви розповідаєте — наприклад, про чиюсь оселю або офіс».

«Як і з фотозйомкою, необхідно правильно скомпонувати всі елементи сцени, — додає він. — Чи правильно підібрані кольори? Чи не виходить телеграфний стовп із чиєїсь голови? Навіть хоча під час документальної зйомки ви не влаштовуєте композицію з нуля, ви маєте компонувати кадри в оптимальний спосіб. Чи добре поєднуються всі елементи вашої сцени в кадрі?».

Для Джоеля найважливішим аспектом зйомки є світло: під час відеозйомки він не менш важливий, ніж у фотографіях. «Саме світло впливає на вигляд вашого об’єкта, місця та всього, що з ними пов’язано. Усе це має бути зведено до магічного чотирикутника екрана, який притягує глядачів і змушує їх дивитися.

Але слід розуміти, що ви можете зробити яскраву картинку, де б ви не були, причому за допомогою майже будь-якого обладнання. Абсолютно нормально використовувати природне освітлення для створення фону або глибоких тіней, що додають загадковості».

3. Візуалізуйте свій сюжет

Жінка знімає на камеру Canon серед кущів у лісі.

Наявність чіткої ідеї та розуміння, куди вас має завести ваш сюжет, дуже важливі для відеозйомки, і все це можна спланувати заздалегідь.

Важливим елементом будь-якого цікавого сюжету є комбінування окремих кадрів, що мають взаємодіяти між собою. Цю навичку легко опанувати, навіть якщо ви лише починаєте створювати документальні відео просто вдома. «Потрібен базовий кадр, що продемонструє, де саме відбуватимуться події, — каже Джоель. — Потім необхідно презентувати ключового персонажа — крупним планом, півкорпуса, весь корпус, кадр у контексті оточення, з переходом до дій і реакцій, що демонструватимуть руки й жести. Під час зйомки думайте про те, як різні сцени перетікатимуть одна в одну, коли ви монтуватимете їх разом. Також слід пам’ятати про зв’язність сюжету: можна зробити кілька кадрів, які потім поєднаєте в послідовність».

«Кожному сюжету потрібна кульмінація. Найвиразніше документальне відео має давати глядачу рішення, через яке він відчуватиме, що отримав відповідь. Це не те ж саме, що робити відео для Instagram. Документальні відео створюються не заради "лайків". Вам знадобиться журналістське відчуття, і ви не повинні відхилятися від теми, персонажа й місця».

4. Створіть щось унікальне

Жінка стоїть у лісі та знімає вгору в напрямку лісового пологу.

Експериментуйте з різними прийомами й техніками, коли починаєте знімати відео, і спробуйте зробити щось унікальне.

Знімок, зроблений в напрямку просто вгору, на якому гілки дерев заповнюють небо.

Намагайтеся добре вивчити об’єкт зйомки й привернути увагу до його найцікавіших характеристик.

Джоель вважає, що документалісту-початківцю необхідно бути якомога оригінальнішим. «Навіть якщо сюжет не оригінальний, унікальним має бути ваше сприйняття. Сконцентруйтеся на цьому й просто будьте собою, а не намагайтеся скопіювати стиль когось іншого».

«Також важливу роль відіграє глибина. Чи є щось особливе в людині, яку ви знімаєте? Такі елементи можуть зробити документальне відео неповторним, тож намагайтеся бути відкритими, встановити зв’язок із персонажем і дізнатися про нього щось цікаве».

5. Життя повне рухів

Жінка гуляє серед укритих мохом каменів у лісі.

Намагайтеся знімати з різних кутів, щоб відео вийшло виразнішим.

Для Джоеля важливим інструментом також є рух. «Глядач швидко втрачає інтерес до статичної сцени, де немає руху. Необхідно передати відчуття динаміки, мінливості часу й руху вперед».

«Хороша ідея — експериментувати з кутом зйомки. Дайте волю своїй уяві. Не залишайтеся на одному місці: рухайтеся під час зйомки, — продовжує він. — Якщо на сцені двоє людей, ви можете змінювати позицію, щоб продемонструвати дії та реакції, а також зробити акцент на відмінностях у перспективі й поглядах». У більшості сучасних камер Canon — дуже ефективна система електронної стабілізації зображення під час відеозйомки, тож вам не знадобиться штатив, щоб уникнути тремтіння.

У моделях Canon EOS R5 та EOS R6 є стабілізація сенсора, яка допомагає збалансувати будь-який рух у камері. Варіооб’єктиви також дозволяють легко змінювати фокусну відстань, а об’єктиви із вбудованим стабілізатором зображення та технологією STM здатні фокусуватися під час відеозйомки майже безшумно.

«Часта зміна положення під час зйомки дозволяє додати відчуття ритму, — каже Джоель. — Якщо кут погляду не змінюється, документальне відео буде недостатньо глибоким. Зйомки — це як кулінарія: іноді потрібно змішати кілька інгредієнтів».

6. Найефективніше використання можливостей камери Canon

«У камерах Canon, як моя Canon EOS R5, а також у доступніших моделях на кшталт Canon EOS M50 Mark II, Canon EOS 850D і Canon EOS RP, реалізовано технологію автофокусу Dual Pixel CMOS, яка чудово працює для відеозйомки, а також дозволяє зробити плавний перехід з однієї частини кадру до іншої. Крім того, у них є слідкувальний автофокус для відео, що здатний постійно відстежувати рухомі об’єкти в кадрі».

Проте Джоель наголошує на тому, що будь-який прийом, що ви застосовуєте, повинен покращувати сюжет. «Ніколи не використовуйте той чи інший прийом лише заради нього самого. Якщо ви хочете привернути увагу глядача до певної речі, одну з найголовніших ролей відіграє фокус. Якщо йдеться про риболовлю, ви можете сфокусуватися на рибі в сітці, а потім перевести фокус на обличчя рибалки, що продемонструвати його реакцію».

Спочатку Джоель радить опанувати правильне використання діафрагми для створення різних кінематографічних ефектів. «Разом зі світлом та експозицією діафрагма контролює глибину різкості. Широка діафрагма [мале число f] дозволяє привернути увагу до об’єкта, вивівши фон з фокуса, — пояснює він. Вужча діафрагма збільшує глибину поля, коли потрібно зробити ближчі й дальші об’єкти однаково різкими.

Коли йдеться про витримку (швидкість затвора), зазвичай вона має бути зворотним числом від подвоєної кадрової частоти. Тож якщо ви знімаєте з частотою 25 кадрів на секунду, краще орієнтуватися на витримку 1/50. Із коротшою витримкою рухомі об’єкти починають тремтіти й рух перестає бути плавним. За яскравого світла вам знадобиться достатньо довга витримку для відповідного значення діафрагми, і тоді на об’єктив варто встановити нейтральний світлофільтр. За умов слабкого освітлення зазвичай підходить довга витримка, тому що вона розмиває рух і дозволяє не встановлювати високе значення ISO, щоб уникнути погіршення зображення».

Поради Джоеля на практиці

  • Виразний початковий кадр має привернути увагу, а також встановити місце, де відбуватимуться ваші документальні події. Джоель встановлює камеру на капот свого автомобіля й за допомогою безкоштовної програми Canon Camera Connect на смартфоні, яку він використовує як пульт дистанційного керування, вводить глядача у сцену. Наступний крок — презентувати ключового персонажа фільму, додавши його до композиції.
  • Коли ви знімаєте людей у русі, автофокус із розпізнаванням облич дозволяє чудово зберегти різкість і не відволікати увагу від персонажів, які переміщаються. Ви маєте установити досить високу швидкість слідкувального АФ, щоб камера встигала за рухом ваших об’єктів. Коли ж ідеться про переведення фокусу з однієї частини сцени до іншої, ситуація змінюється на протилежну: ви можете встановити малу глибину поля, щоб розмити фон. Для плавного переходу зменште швидкість слідкувального АФ.
  • Не слід вважати, що під час зйомки відео у кадрі обов’язково відбуватиметься якийсь рух. Щоб зберегти зацікавленість глядачів під час статичних сцен, створюйте штучний рух шляхом нахилу камери або панорамування. Ви навіть можете поєднувати нахил із панорамуванням для створення цікавих ефектів обертання.
  • У висококонтрастних сценах існує ризик «вибілення» яскравих ділянок кадру, а темні тіні можуть ставати чорними. Щоб збалансувати загальну експозицію, використовуйте функцію широкого динамічного діапазону HDR (High Dynamic Range) від Canon: вона робить світлі ділянки темнішими, а тіні — світлішими. Це один цікавий прийом — скористатися фільтром із круговою поляризацією. Це дозволяє усунути небажані відбиття й покращити кольори, а через зменшення обсягу світла, яке проходить крізь фільтр, ви можете встановити ширшу діафрагму та уникнути надмірного скорочення витримки.
  • Нарешті, не слід знімати лише крупні плани людей. Як і в будь-якого іншого фільму, у документального відео повинен бути власний темп і ритм. Змінюйте положення, знімаючи з різних кутів, і мінімізуйте тремтіння камери під час зйомки з рук за допомогою цифрової стабілізації зображення Canon. Це дозволяє вам вільно рухатися під час роботи замість того, щоб стояти в одній точці. Крім того, на зйомці все не закінчується: творчий монтаж і компонування знімків також допомагають додати виразності та інтересу.

Двоє китайських рибалок сидять у довгих човнах із ліхтарями.

Щоб подивитися, як поради Джоеля застосовуються на практиці, ознайомтеся з цією історією* про зйомку рибалок за поганого освітлення. Знято на камеру Canon EOS 5D Mark IV з об’єктивом Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM із фокусною відстанню 24 мм, витримкою 1/320 с, діафрагмою f/2,8 та ISO 3200. © Джоель Сантос (Joel Santos)

Пам’ятайте про все це наступного разу, коли захочете розповісти цікавий сюжет зі своєю камерою, і ви дуже швидко станете чудовим документалістом.

* Матеріал доступний не всіма мовами.



Автор: Метью Річардс (Matthew Richards)

Пов’язана продукція

  • Бездзеркальні камери

    EOS R8

    Перейдіть на новий рівень повнокадрової фото- та відеозйомки та втільте в життя свої творчі ідеї.
  • Бездзеркальні камери

    EOS RP

    Ця компактна, легка та інтуїтивно-зрозуміла повнокадрова бездзеркальна камера була спеціально розроблена для фотографування під час подорожей та повсякденної зйомки.
  • Цифрові дзеркальні фотоапарати

    EOS 850D

    Зробіть крок назустріч творчості, знімайте красиві деталізовані фотографії та вражаючи фільми у форматі 4K з легким та зручним підключеним до камери, яка надихає.
  • Бездзеркальні камери

    EOS M50 Mark II

    Фотографії, відео або прямі трансляції — створюйте високоякісний контент для своєї аудиторії з власним творчим стилем.

Схожі статті