The Milky Way arcs across the sky above the rocky shores of a lake.

ФОТОГРАФІЇ ПІД ВІДКРИТИМ НЕБОМ

Зірковий пейзаж: 5 порад зі зйомки нічного неба

Стояти під відкритим нічним небом і вдивлятися в зірки — це дивовижне відчуття. Завдяки сучасним технологіям камер зараз знімати неймовірні фотографії легко як ніколи.

Бажаєте спробувати себе у астрофотозйомці? Прочитайте основні поради про те, як передати на знімках усю красу зоряного неба.

1. Перегляньте прогноз погоди

Перш ніж вирушати на зйомку, обов’язково дізнайтеся прогноз погоди — щоб отримати чудові знімки зірок, нічне небо має бути чисте. Однак частково захмарене нічне небо може виглядати дуже атмосферно, тому дайте волю уяві та скористайтеся перевагами, які пропонує природа. Знімати простіше, коли хмари відносно нерухомі, — вони не матимуть розмитий вигляд у разі використання тривалої експозиції. Як завжди під час зйомки з тривалою експозицією вкрай важливо тримати камеру нерухомо, щоб уникнути небажаних смуг від джерел світла або розмиття. Використовуйте штатив, щоб отримати чіткі й чисті зображення зоряного неба, а також зважайте на вітер, який може погнати хмари та зіпсувати знімок.

Схожі статті
A child watches a burst of gold and pink fireworks.

ФОТОГРАФУВАННЯ ФЕЄРВЕРКІВ

10 порад, які допоможуть вам зробити кращі знімки феєрверків

Все, що треба знати, щоб передати на знімку магію феєрверків – від оптимальних налаштувань камери до способів піймати в кадр друзів і рідних.

People skateboard down a brightly-lit city street at night.

ФОТОГРАФІЇ З ПОДОРОЖЕЙ

Як використовувати потенціал камери на повну

11 корисних порад, які допоможуть вам передати дух урбаністичних джунглів.

The Milky Way in a star-filled sky, above rugged cliffs in the foreground.

2. Оберіть найкраще місце для зйомки

Щоб отримати якомога якісніші знімки, необхідно заглибитись у природу якнайдалі від світлового забруднення. Вогні великого міста й повний або навіть частково видимий місяць перекривають світло зірок. У світі є відомі місця, де можна робити неймовірні знімки Чумацького шляху (наприклад, Долина смерті в Аризоні). Але навіть трохи виїхавши за околицю свого міста, можна знайти куточок, недосяжний для штучного освітлення.

3. Поекспериментуйте з настройками

Під час зйомки зоряного неба важливо контролювати роботу камери, тому ввімкніть ручний режим і спробуйте різні настройки, про які йдеться далі.

  • Фокус: установіть фокус об’єктива на нескінченість. Це можна зробити вручну, установивши перемикач об’єктива в положення ручного фокусу. Потім скористайтесь індикатором відстані (якщо є на камері) або повертайте кільце фокусування, доки якийсь дуже віддалений об’єкт чітко не вирізниться у видошукачі. Коли об’єктив сфокусується на відстані більше 6 метрів, його гіперфокальна відстань сягне нескінченості й зірки виднітимуться чітко.

  • Діафрагма: щоб зірки мали вигляд точок, а не ліній, необхідно встановити ширшу діафрагму. Завдяки цьому в камеру потраплятиме максимальна кількість світла за відносно короткої витримки. Пам’ятайте: за широкої діафрагми зменшується глибина різкості. Це означає, що всі близькі об’єкти не будуть у фокусі.
  • Витримка: пам’ятайте, що зірки завжди мерехтять. Щоб зняти зірки Чумацького шляху максимально статично, установіть витримку щонайбільше 20 секунд. Збільшення значення витримки дозволить робити знімки падаючих зірок.
  • ISO: четвертий фактор, який впливає на експозицію фотографій, — настройка ISO. Що вищий показник ISO, то чутливіша матриця до світла, яке потрапляє на неї через діафрагму. Встановивши налаштування діафрагми й витримки для потрібного ефекту, поекспериментуйте зі значеннями ISO. Почніть з ISO 1600, а потім можна зменшувати значення (перевіряйте зображення), якщо за встановленого числа діафрагми й витримки в камеру потрапляє достатньо світла для отримання бажаних знімків. Потім можна збільшувати ISO (до 3200 або до максимального значення, доступного в камері) і дивитися, як це впливає на результати.

A rock formation standing stark against a sky filled with stars.

4. Створення композиції

Усіяне зірками небо — це один із найдивовижніших пейзажів, які можна сфотографувати. Однак, щоб отримати цікавіші знімки, у композицію можна включати й інші об’єкти — будівлі, гори, блискучу поверхню озера або інші елементи ландшафту. Іноді знімкам, на яких присутні одні лише зірки, бракує перспективи або індивідуальності, тому завжди шукайте щось унікальне, що зробить ваші фото особливими.

5. Зафіксуйте сліди зірок

Сліди від руху зірок можуть виглядати драматично й загадково. Знадобиться багато часу й терпіння, штатив і дистанційне керування затвором. Цей ефект обумовлений обертанням землі — зірки залишаються на місці!

Закарбувати ці фантастичні світлові лінії досить складно, але результати можуть приголомшувати! Перш за все потрібно знайти Північний полюс. Для цього можна скористатись одним із багатьох наявних додатків карти зіркового неба для смартфона. Узявши Північний полюс за точку фокусування й застосувавши тривалу витримку, можна отримати круговий візерунок навколо центральної точки, як показано на фотографії.

Зірки не випромінюють багато світла, тому використовуйте високий показник ISO (800, 1600 або більше), щоб зафіксувати їх рух. Обережно змінюйте настройки. Трохи поекспериментуйте, перш ніж установити довгу витримку — що вищий показник ISO, то ймовірніше на зображенні з’являться шуми.

Для більшості камер максимальна витримка становить 30 секунд. Тому, щоб установити тривалішу експозицію, налаштуйте параметри витримки в ручному режимі. Це дає змогу тримати затвор відкритим скільки завгодно, відкриваючи й закриваючи його простим натисканням. Установіть фокус на нескінченість. Спочатку поекспериментуйте, перевіряючи знімки, а потім спробуйте встановити довшу витримку — близько 30 хвилин. Після цього знову перегляньте фото. Може знадобитися кілька спроб і кілька ночей, перш ніж ви отримаєте бажані результати.