Photographer Tom Bing on a beach taking a picture of a surfer holding her board.

ФОТОГРАФІЇ ПІД ВІДКРИТИМ НЕБОМ

Від хвиль до коліс: як розкрити свій творчий потенціал для фотографування динамічних подій

Завзятий серфінгіст і мотоцикліст Том Бінг захоплюється своїми динамічними хобі не менше, ніж фотографуванням. Він зустрів свою дружину Саллі, яка також дуже любить серфінг, у художній школі, і вони провели разом 12 місяців на шляху від Сантьяго до Сан-Франциско зі своїми мотоциклами і дошками для серфінгу. Тепер вони мешкають у Тайнмуті на північному сході Англії – місці, що відомо своїми золотими пляжами й холодним морем і де збираються серфінгісти.

Том каже, що інтерес до фотографії в нього не в останню чергу виник завдяки його покійному дідусю, який любив виходити в море й рибалити. «Мій дідусь справді полюбляв фотографування, у нього в домі була темна кімната, де він проявляв знімки – і в мене досі є пара його старих фотоапаратів, – розповідає Том. – Саме через нього я колись подумав, що можу фіксувати й зберігати пам’ятні моменти для себе та інших людей».

Тепер, коли Том професійний фотограф, він спеціалізується на серфінгу й кросових мотоперегонах по бездоріжжю, через що часто буває як на місцевому пляжі, так і в різних місцях світу. Його пристрастю стало документування власних подорожей, свободи й захоплення, яке від відчуває до своїх хобі.

Він ділиться з нами кількома прийомами, порадами й рекомендаціями, що допомагають зробити цікавішими фотографії динамічних подій на відкритому повітрі.

Фотографуйте події разом з атмосферою: поради Тома Бінга

1. Підбирайте оптимальний комплект обладнання для кожної події

Легка, портативна й потужна: камера Canon EOS M6 Mark II виявилась ідеальним інструментом для Тома, дозволяючи йому завжди залишатися в центрі подій під час складних подорожей.

Том використовує камеру Canon EOS 90D з об’єктивом Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS II USM – ідеальний набір для фотографування швидкоплинних моментів у дикій природі або під час спортивних змагань. Таке обладнання дозволяє знімати в безперервному режимі із частотою 10 кадрів на секунду з 45 точками АФ перехресного типу.

Під час подорожей на велосипеді або походів у місця, куди важко дістатися, він також використовує легшу й меншу бездзеркальну камеру моделі Canon EOS M6 Mark II з об’єктивами Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM і Canon EF-M 32mm f/1.4 STM. «Із бездзеркальною камерою комплект обладнання потребує значно менше місця», – розповідає Том про техніку, з якою зручніше подорожувати.

Під час подорожі, за його словами, слід реалістично оцінювати свою здатність носити із собою багато обладнання. «Ймовірно, вам не знадобляться всі ваші 10 об’єктивів: достатньо буде лише двох», – каже він.

Коли знімаєш дуже швидкі події, оптичний видошукач у цифровій дзеркальній камері працює без затримки, яка завжди є у бездзеркальних моделей, але з точки зору якості, на думку Тома, «бездзеркальна камера нічим не поступається».

2. Занурюйтеся в події

Розуміння того, що саме ви фотографуєте, допомагає вибирати ідеальний момент і бути готовим зафіксувати його. Навіть щось найпростіше, як-то оптимальний маршрут велосипедиста через калюжу, який визначаєш на основі власного досвіду, іноді дозволяє зробити чудовий знімок, який в іншому разі був би неможливим.

«Мене завжди надихали [фотожурналісти] Джеймс Нахтвей (James Nachtwey) і Дон Маккаллін (Don McCullin), а також їхній стиль документальної фотографії. Мені подобається, як вони занурюються у власні сюжети, які знімають», – каже Том, який намагається завжди передавати свої емоції та захоплення як учасника подій, а не стороннього спостерігача.

«Перш ніж навіть діставати камеру, ви маєте дух того, що відбувається, – пояснює він. – Якщо ви вже знаєте, як це прекрасно – подорожувати на кросовому велосипеді через чудовий заповідник, ви розумієте, що саме хочете зняти й коли слід тиснути на кнопку».

З чисто практичної точки зору, наприклад, коли досвід підказує вам, чи оптимальні сьогодні умови для серфінгу, вам буде легше зрозуміти, де саме можна чекати на цікаві події, і ви зможете вчасно дістатися потрібного місця. «Іноді просто розумієш, на що можна очікувати, – каже Том, – і це чудове відчуття, коли те знаєш, де маєш бути просто зараз».

3. Ловіть момент

A surfer in a black wetsuit catches a wave as spray breaks around him.
Знято з
  • f/5.6
  • 1/5000
  • 800
Опануйте налаштування витримки затвора й дізнайтеся, як вони пов’язані зі значенням ISO та апертурою, щоб навчитися робити ідеальні фотографії, які відображають події та атмосферу.

«Я майже завжди знімаю в серійному режимі, – каже Том. – Коли фотографуєш щось у динаміці, швидка зміна виразів облич буває безцінною, і закарбувати найкращий момент одним кадром майже неможливо. Для цього потрібно близько десяти».

У цьому допоможе камера Canon EOS M6 Mark II, яка здатна знімати зі швидкістю 14 кадрів на секунду з ідеально чітким безперервним автофокусуванням. У ситуаціях, коли швидкість дуже важлива, ви навіть можете знімати у форматі RAW з неймовірною частотою 30 кадрів на секунду й безперервним фокусуванням в серійному режимі RAW з обрізанням до 18 мегапікселів.

У той же час у моделі Canon EOS 90D ширший діапазон витримки затвора – до 1/8000 с (або до 1/16000 с з електронним затвором) у порівнянні із граничним значенням у 1/4000 в моделі EOS M6 Mark II, що покращує шанси захопити найцікавіший швидкоплинний момент, а оптичний видошукач дозволяє відстежувати події навіть без мінімальної затримки, яка є в електронних видошукачів.

4. Творіть

A surfer catching a wave is framed in the bars of a fence in the foreground.
Знято з
  • f/5.6
  • 1/500
  • 100
Розкрийте свій творчий потенціал та експериментуйте з незвичайними композиціями, такими як ця, щоб ваші знімки інтригували глядачів.

Незвичні кути, панорамування, силуеті та експерименти з глибиною різкості – це прийоми, які Том використовує в своїй творчості та які допомагають йому передати відчуття людей у самому центрі подій.

«Контекст може все змінити, і коли я не можу зосередитися на події та роблю крок назад, щоб захопити ширшу сцену, іноді це навіть ефектніше, – каже він. – Я також знімаю проти сонця, тому що мені подобається експериментувати з ефектами, що виникають у кадрі. Це якось нагадує те, що іноді бачить велосипедист або мотоцикліст».

У камера Canon EOS M6 Mark II є кілька корисних функцій і можливостей, таких як знімний електронний видошукач і відкидний сенсорний екран, що просто безцінні, коли намагаєшся створити оптимальну композицію або зняти щось під складним кутом.

5. Важливі не лише саме події

Пробуйте різні стилі фотографування й вивчайте всі аспекти того, що саме ви фотографуєте, а також оптимальні прийоми й техніку.

Як і багато інших людей зі спільноти серфінгістів, Том любить не лише своє хобі, а й відкрите повітря, океан і місце, в якому живе. Тож він радить не чекати на події, а фотографувати все, що бачите. Знімайте протягом усього дня, і у вас обов’язково буде багато чудових фотографій з людьми й природою – ну і, звичайно ж, з динамічними подіями.

«Я намагаюся документувати все, що навколо мене, – каже Том. – Я люблю фотографувати місця, відчуття, міць і розмаїття океану. Мені як серфінгісту подобається бачити, як інші серфінгісти легко й красиво долають хвилі».

Автор: Лорна Докерілл (Lorna Dockerill)

Схожі статті
A dirt bike heads towards the camera spraying muddy water in its wake.

Значення витримки

Опануйте налаштування витримки затвора

Ці 5 важливих порад допоможуть вам навчитися підбирати оптимальну витримку для фотографування об’єктів у русі й покращення якості ваших знімків.

A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera.

ЗЙОМКА НА ВУЛИЦІ

Корисні поради щодо фотографування під час зимових свят

Професійний спортивний фотограф Рихарда Вальх надає поради з удосконалення зимової фотографії: від вибору камери до найкращих налаштувань.

A Canadian player tackles an Irish player during a rugby match. Photo by Richard Heathcote.

СПОРТИВНА ФОТОГРАФІЯ

7 простих порад, як зробити кращі, ніж зазвичай, фотографії спортивних подій

Дізнайтеся про налаштування, режими та функції фотокамери, які дозволять отримати якісніші знімки.