A man and two children sit in a sunny field enjoying a picnic. Photo by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

ЛІТНЯ ФОТОГРАФІЯ

Прекрасні сонячні знімки літа, зроблені за допомогою Canon EOS 250D

Літні кадри шведського фотографа Ханни Кларк викликають спогади про повиті серпанком дні на сонці. Створювані нею невимушені фото друзів і членів родини вирізняються приємним світлом і теплотою.

Тривалий час фотографія була хобі для Ханни, за допомогою компактних камер вона знімала все: від колоритних вулиць Стокгольма до величних пейзажів природи. Нещодавно, інвестувавши в цифрову дзеркальну камеру Canon, дівчина вирішила поставитися до фотографії більш серйозно й перетворити своє хобі в невеликий бізнес, який зараз вона веде разом з основною роботою.

Ханна вибрала легку й зручну Canon EOS 250D з низкою функцій, яких не мали її попередні компактні камери, зокрема, сумісну з об’єктивами системи EOS і спалахами Speedlite, з оптичним видошукачем і керованим інтерфейсом користувача з корисними підказками.

Ханна, озброївшись Canon EOS 250D з об’єктивами Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM і Canon EF 50mm f/1.8 STM, взялася опановувати нові прийоми у фотографії шляхом виконання різноманітних завдань: від переосмислення підходу до композиції кадру до зйомки з різними фокусними відстанями. Вона досліджувала можливості свого нового набору, щоб перейти на якісно новий рівень творчості. Далі кілька порад від Ханни, які можуть стати вашим джерелом натхнення для створення чудових знімків веселої літньої відпустки.

1. Вибирайте незвичні кути

Зйомка під нестандартним кутом – це те, з чим Ханні подобається експериментувати у своїх фото. «Я ретельно продумую композицію», – каже вона. – «Я наперед визначаю типовий спосіб, яким би я робила фото, а потім змінюю його, знімаючи вище й нижче, переміщаючи об’єкт у різні місця в кадрі. Лише трошечки пересунувши камеру, я можу створити цілком інше фото».

Canon EOS 250D є найлегшою цифровою дзеркальною камерою з рухомим екраном*, що може стати в пригоді, коли ви, намагаючись отримати більш цікавий знімок, тримаєте фотоапарат над головою або лежите на землі.

A composite photo shows a yellow flower and a girl in a yellow dress, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

2. Використовуйте функцію автоматичного наведення фокуса на очі для виразності фото

Із системою автофокусування Canon EOS 250D легко досягти високої різкості кадру. Під час роботи з екраном у режимі Live View, який активується простим натисканням кнопки Live View на задній панелі камери, функція автоматичного наведення фокуса додає виразності очам об’єкта зйомки.

«Фотографуючи дітей під час гри, я майже завжди використовую режим автоматичного наведення фокуса на очі, оскільки, як би вони не розважалися, найбільш виразними на знімку будуть їхні очі», – говорить Ханна. –

"«Я наперед визначаю спосіб, яким би я зазвичай робила фото, а потім дещо його змінюю»."

3. Експериментуйте з різними фокусними відстанями

Ханна експериментує як з простими об’єктивами (з фіксованою фокусною відстанню), так і з варіооб’єктивами, зокрема з Canon EF 50mm f/1.8 STM і Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM відповідно. І хоча їй подобається створювати композицію, змінюючи положення під час зйомки об’єктивом із фіксованою фокусною відстанню, за її словами: «мені цікаво використовувати зум, який надає змогу навіть із великої відстані знімати моїх дітей».

Під час навчальних фотосесій своїх дітей на фоні трав’янистих полів або на озері, щоб опанувати Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, Ханна належне оцінила компактність і легкість пристрою. «Мені дуже подобається знімати з Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM», – каже вона. – «Об’єктив напрочуд легкий і, взявши його із собою на свято, хочеться фотографувати ним ще й ще».

Проте саме з Canon EF 50mm f/1.8 STM Ханна може створювати ефекти малої глибини різкості і м’якого розмиття фону під час портретної зйомки, а отже цей об’єктив заслужено входить до її робочого набору. «50-міліметровий об’єктив має більш широку діафрагму, яка ідеально підходить для зйомки, коли бракує освітлення або потрібен розмитий фон. У поєднанні з камерою Canon EOS 250D він дозволяє створювати чудові портрети. Якби мені довелося вибирати лише один об’єктив для роботи, я б надала перевагу саме йому», – пояснює Ханна.

Схожі статті
A woman and girl look at the back of a Canon EOS 250D

СІМЕЙНА ФОТОГРАФІЯ

Робимо яскраві сімейні фотографії з EOS 250D

Дізнайтеся про можливості покращення композиції, вибору ідеальної експозиції і навіть власного стилю під час зйомки сімейних фотографій з Canon EOS 250D.

A mother holds her sun, wearing sunglasses.

СІМЕЙНА ФОТОГРАФІЯ

Як створювати природні, творчі сімейні фотографії

Професійний фотограф Крістіан Андерль (Christian Anderl) ділиться порадами, як за допомогою камери Canon створювати веселі сімейні знімки.

A girl in a playwark holds a frisbee up, framing her face.

СІМЕЙНА ФОТОГРАФІЯ

Навчіться створювати ще кращі портрети: нове завдання — зробіть кумедні сімейні фотографії

Сімейний блогер Катя Гаскелл (Katja Gaskell) змінила смартфон на камеру Canon EOS M50 та була надзвичайно вражена результатом — спробуйте і ви, результат вас точно здивує.

A baby sits with an abacus.

ДИТЯЧА ФОТОГРАФІЯ

12 порад про фотографування малюків, якими ви можете скористатися просто зараз

Фіксуйте дорогоцінні моменти й закарбовуйте дорослішання вашої дитини за допомогою наших корисних порад, що зроблять фотографування дітей цікавішим та ефективнішим

A composite shows two children looking at a flower, and a boy sitting on a dock, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

4. Знімайте портрети за слабкого освітлення

Фотографи люблять м’яке світло, коли сонце низько, зокрема на світанку і перед заходом. Таке делікатне освітлення, яке надає теплоти образу, сонячними променями прекрасно висвітлюючи тони шкіри, є компонентом індивідуальної кольорової палітри Ханни.

«Найбільше мені подобається витончене вечірнє світло, я надаю перевагу зйомці в сутінках, а не під яскравим сонцем», – розповідає вона. З Canon EOS 250D зручно фотографувати в приміщенні або під час заходу сонця. «Я знімала з різними значеннями ISO аж до 3200, і не помічала шумів на зображенні», – ділиться досвідом Ханна. – «Мені подобається змінювати налаштування ISO, збільшуючи цей параметр, я можу використовувати коротшу витримку для чіткого захоплення рухомих об’єктів в умовах слабкого освітлення. Мені відомо, що багато хто побоюється збільшувати ISO, проте Canon EOS 250D забезпечує однаково чудові результати і за високих значень цього параметра».

Крім того, функція автофокусуваня камери Canon EOS 250D працює за дуже низького рівня освітлення (до –4EV в режимі Live View): у темряві камера бачить краще ніж око людини, отже довіртеся їй у справі.

A composite shows a girl in a field of long grass, then standing with a boy in the same field, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

5. Досліджуйте можливості автоматичного режиму

Вдосконалюючи свої здібності, Ханна перейшла на зйомку переважно в ручному режимі. Проте вона не зменшує переваг автоматичних налаштувань, які одним натисканням кнопки одночасно забезпечують високу якість кінцевого результату і можливість удосконалити власні навички. Ханна випробувала автоматичні функції Canon EOS 250D, зокрема повністю автоматичний режим інтелектуального визначення умов зйомки, в якому камера аналізує кадр і вибирає найкращі налаштування відповідно до умов.

«Спочатку я використовувала налаштування сюжету, щоб спростити роботу в ручному режимі»,– каже вона. – «Вони допоможуть тим, хто давно не фотографував або раніше не знімав на цифрову дзеркальну камеру. Пристрій вибирає налаштування для зйомки, а ви можете вчитися в неї. Тільки купивши камеру, для отримання сфокусованих знімків дітей у русі я користувалася режимом спортивного сюжету і налаштуванням «Портрет».

Ханна тішиться, закарбовуючи найдрібніші деталі в кадрі. Щоб сфотографувати, як її син миє руки в яскраво-рожевому відрі води, вона ввімкнула автоматичний режим. «Мені подобається захоплювати найменші подробиці і створювати історію на своїх фото», – розповідає вона. – «Це може бути рука на плечі, сонцезахисні окуляри на столі, капелюх, яких лежить на піщаному пляжі – окремі частини більшого сюжету». Для цієї зйомки автоматично були вибрані такі параметри, як f/5.6, 1/500 с та ISO 200. Коротка витримка затвора 1/500 с надала Ханні змогу закарбувати, як краплі води відскакують від долонь.

6. Не пропускайте жодної дорогоцінної миті

«Я зрозуміла, що найважливіше – це завжди носити камеру із собою», – пояснює Ханна. – «Беручи камеру із собою, я продовжую навчатися і знайомитися з нею ближче, а отже працюю більш впевнено». Ханна вдосконалювала свої навички, фотографуючи свої дітей будь-де, де їм заманеться погратися. Замість сталих поз вона надає перевагу кадрам, на яких люди веселяться і радіють. «Тримаючи камеру завжди напоготові, я просто спостерігаю і роблю те, що подобається саме їм. Найкращі знімки дітей виходять тоді, коли вони граються, забувши про наведений на них фотоапарат».

Щоб не згаяти жодного моменту, Ханна переводить Canon EOS 250D в режимі безперервної зйомки зі швидкістю п’ять кадрів на секунду. «У мене завжди ввімкнутий режим серійної зйомки, який дозволяє зробити багато знімків», – ділиться досвідом Ханна. – «Так збільшується ймовірність отримання ідеального кадру. Люблю цей знімок (нижче) з бризками, що розлітаюся в боки, він наче сповнений енергією».

7. Використовуйте можливості камери з обміну даними

Вибравшись в одноденну подорож, чудово мати можливість на ходу надсилати друзям і родині фотографії, зроблені під час цієї пригоди. Canon EOS 250D без проблем підключається до смартфона або планшета через Bluetooth або Wi-Fi за допомогою програми Canon Camera Connect, щоб передавати чи завантажувати зображення на сторінки в соціальних мережах або надсилати їх своїм близьким.

«Я часто викладаю зроблені фото в Instagram. Це просто класно, що я можу перенести їх із камери на свій телефон для подальшого використання», – каже Ханна. – «Я активно користуюся цією функцією в Canon EOS 250D, на мою думку, це зручно і зовсім не складно, а я не з тих, хто на «ти» з технологіями! Крім того, програма Canon Camera Connect надає підказки з підключення вашої камери».

Програма Canon Photo Companion пропонує додаткові поради щодо максимального використання можливостей камери, зокрема підказки з вдосконалення в будь-якому жанрі фотографії, поради експертів, уроки та вказівки, індивідуально підібрані відповідно до вашої моделі фотоапарата.

Підготовлено Люсі Фулфорд (Lucy Fulford)

*EOS 250D (чорний/сірий) — найлегша у світі цифрова фотокамера зі змінними об’єктивами APS-C та зручним поворотним екраном. Камеру оснащено акумулятором і картою пам’яті, відповідно до вимог CIPA. Станом на 9 квітня 2019 р. (дослідження було проведено компанією Canon).

Подібна продукція

Схожі статті

Натхнення — це ключ до створення видатних знімків, також будуть корисними поради для покупців, тематичні інтерв’ю — все це потрібно для втілення у життя найкреативніших ідей.

Повернутись до всіх оповідань