СТВОРЕННЯ ВІДЕОБЛОГІВ

Практичні рекомендації зі створення відеоблогів: вісім порад для початку роботи

Тепер почати вести відеоблог весело, корисно й легко, як ніколи раніше, особливо якщо ви будете дотримуватися порад від наших експертів зі створення більш якісних і вдалих відеоблогів.
Жінка тримає камеру на штативі на відстані витягнутої руки, спрямовану на себе, за спиною в неї — розфокусовані різнокольорові будівлі, що стоять в ряд на березі річки.

Ви визначилися з темою і знайшли гарне місце й захопливу історію. Ви можете подумати, що це складові ідеального відеоблогу, але чи знаєте ви, який комплект вибрати або як знімати на досить високому рівні, що буде до вподоби досвідченій аудиторії?

У цих практичних рекомендаціях зі створення відеоблогів ми розкриваємо вісім порад, які допоможуть як початківцям, так і досвідченим відео блогерам вивести відеоблоги на новий рівень. Дізнавайтеся, як знімати чудові відеоблоги, що привертатимуть і утримуватимуть інтерес глядачів, як робити чіткі (без тремтіння) кадри, чому важливе креативне кадрування і що потрібно для запису чіткого й чистого звуку. Незалежно від того, яку камеру для влогінгу ви використовуєте й чи знімаєте ви на Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II, Canon EOS R10 або Canon EOS R6, ось що слід враховувати під час створення своїх перших відео для блогу.

1. Вибираючи комплект, звертайте увагу на розмір камери та сенсора

Розділене зображення, де камера Canon EOS R6 лежить на великому порослому мохом камені, а поруч — модель Canon EOS R7.

Повнокадрові сенсори Canon в 1,6 раза більші за сенсори APS-C. Це означає, що камера із сенсором APS-C, як-от EOS R7 (праворуч), забезпечує вужчий кут огляду, ніж повнокадрова камера, як-от EOS R6 (ліворуч), оснащена тим самим об’єктивом з «коефіцієнтом обрізання» x1,6 — таким чином, використання повнокадрового об’єктива 24 мм на камері APS-C дає поле огляду 38,4 мм.

Камера з більшим сенсором покращить якість зображення, однак для відеоблогу важливо збалансувати розмір сенсора із загальним розміром камери. Наприклад, камера серії PowerShot G з вбудованим об’єктивом, як-от Canon PowerShot G7 X Mark III, є надзвичайно компактною та портативною камерою для влогінгу. Проте з бездзеркальною камерою або дзеркальною цифровою фотокамерою зі змінними об’єктивами ви матимете вибір різноманітних варіантів.

У камерах зі змінними об’єктивами вам доведеться обрати, який сенсор слід використовувати: повнокадровий або APS-C. Повнокадрові камери (як-от Canon EOS RP та EOS R6) оснащені великими сенсорами з широким динамічним діапазоном та чудовими можливостями зйомки за умов слабкого освітлення, а також широким полем огляду, але сам корпус камери більший і важчий. Камери APS-C (до яких відносяться бездзеркальні камери Canon EOS R10 та EOS R7) мають менший сенсор, який забезпечує вужче поле огляду, але це робить камеру меншою і легшою.

2. Найкращі об’єктиви для відеоблогів

Жінка в літній сукні з холодним напоєм в руці стоїть на березі моря і тримає перед собою камеру, щоб зняти себе.

Універсальний об’єктив RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM забезпечує широке поле зору, що ідеально підходить для зйомки відеоблогів.

Багато хто з відеоблогерів надає перевагу ширококутним об’єктивам, оскільки з ними зручно працювати в тісних приміщеннях, зокрема в спальні або на кухні, щоб захопити у фокус якомога більше сцени. Для цього чудово підходить 24-міліметровий об’єктив, але надширококутний об’єктив з ефективною фокусною відстанню менше 24 мм підійде ще краще.

Отже, якщо ви знімаєте на камеру із сенсором APS-C, як-от Canon EOS M50 Mark II, поєднуйте її з надширококутним об’єктивом, наприклад Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM, щоб закарбувати в кадрі ще більше цікавих моментів.

Для повнокадрових камер EOS R, наприклад EOS R6 або EOS RP, підійде об’єктив RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM — він компактний, безшумний, простий у використанні й забезпечує аналогічне надшироке поле огляду. Користувачі цифрових дзеркальних камер можуть обрати Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, який також можна використовувати на моделях EOS R із будь-яким з адаптерів кріплення EF-EOS R.

Який би об’єктив ви не вибрали, відкиньте екран камери, щоб зайняти правильне положення в кадрі — із цією можливістю зйомка селфі або з нижнього ракурсу стане для вас дитячою забавкою. Більшість камер, зокрема Canon PowerShot G7 X Mark III, можна через Bluetooth підключати до смартфона чи планшета, на якому встановлено програму Canon Camera Connect, для віддаленої зйомки.

3. Об’єктив із фіксованою фокусною відстанню чи варіооб’єктив?

Камера EOS R6, об’єктив RF 16mm F2.8 STM і мікрофон лежать на дерев’яному столі на відкритому повітрі.

Чудовим варіантом для початківців для зйомки відеоблогів для камер EOS R є об’єктив Canon RF 16mm F2.8 STM, який є надширококутним, швидким, надзвичайно компактним і доступним за ціною.

Ще один вибір, з яким стикаються відеоблогери, — це вибір об’єктива з фіксованою фокусною відстанню чи варіооб’єктива. Перший варіант має фіксовану фокусну відстань, що обмежує об’єктив одним полем огляду, і зазвичай має велику діафрагму. Що більша діафрагма (тобто, що менше число f), то більше світла потрапляє в об’єктив, що забезпечує кращу якість зображення за слабкого освітлення. Велика діафрагма також дозволяє легше домогтися вузької глибини різкості, тому якщо ви захочете зняти відео з об’єктом у різкому фокусі на розмитому фоні, краще використовувати об’єктив із фіксованою фокусною відстанню.

Об’єктиви з фіксованою фокусною відстанню зазвичай забезпечують більшу чіткість, ніж варіооб’єктиви, а також є більш компактними та легкими. Якщо ви зазвичай знімаєте відеоблоги в одному положенні й хочете зберегти максимальну якість зображення, то краще використовуйте об’єктив із фіксованою фокусною відстанню. Для повнокадрових камер EOS R чудово підійде об’єктив RF 24mm F1.8 MACRO IS STM — він компактний і легкий, достатньо широкий для зйомки в приміщенні, а діафрагма f/1,8 чудово підходить для розмиття фону й зйомки в місцях із поганим освітленням.

Варіооб’єктиви, як правило, більші через додаткові рухомі елементи, але їхня універсальність може стати в нагоді, якщо ви знімаєте з різних відстаней і в різних місцях. Варіооб’єктив із великим діапазоном фокусних відстаней, як-от RF 24-105mm F4-7.1 IS USM, дозволить вам знімати як із ширококутними, так і телефотографічними фокусними відстанями без потреби зміни об’єктива, тому вам не доведеться брати із собою додаткові об’єктиви.

4. Визначтесь із роздільною здатністю і частотою

Чоловік знімає себе зануреним у медитацію на краю обриву за допомогою камери Canon PowerShot G7 X Mark III. На задньому плані видно океан.

Яким би креативним не був створюваний вами контент, якщо йому бракує деталей, над цим варто попрацювати. Зверніть увагу на камери з підтримкою формату Full HD або 4K. Формат Full HD буде чудовим вибором, проте 4K забезпечить додаткову деталізацію та дозволить обрізувати й стабілізувати кадри без втрати якості. Відзняте у форматі 4K не обов’язково публікувати в 4K-якості, але зверніть увагу, що для редагування і завантаження 4K-кадрів вам знадобиться більше часу.

Найважливішим є вибір частоти кадрів, яка відповідатиме характеру зйомки. Плавне відтворення зі швидкістю 60 кадрів на секунду (кадр/с) найкраще підходить для зйомки динамічного контенту, так ви матимете змогу використовувати ефекти уповільнення руху. Для всього іншого вибирайте частоту 30 або 25 кадр./с. Камери EOS R7 та  PowerShot G7 X Mark III знімають зі швидкістю до 120 кадр/с у форматі Full HD, додатково збільшуючи деталізацію уповільненої зйомки.

5. Уникайте тремтіння камери, не втрачайте фокус

Canon EOS M50 Mark II на невеликому штативі з мікрофоном та розкладеним екраном, повернутим уперед, стоїть на білому столі.

Камера Canon EOS M50 Mark II була розроблена спеціально для зйомки відеоблогів. Завдяки автофокусуванню з відстеженням облич та об’єктів і 143 точками автофокусування камера тримає вас у фокусі під час зйомки й дозволяє навіть записувати вертикальні відео для TikTok або Reels для Instagram.

Компактні розміри та невелика вага камер для влогінгу від Canon, як-от Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II та Canon EOS R10, роблять їх ідеальними для знімання динамічних подій. Захопливий відеоблог має викликати в аудиторії прагнення стати частиною чи то вашої подорожі вулицями міста, чи то ваших емоцій від нового придбання, а рух може бути ключем до цього. Скажіть «ні» тремтінню камери, стабілізуйте зображення, щоб глядачі могли, не відволікаючись, уважно переглянути ваш звіт про цікаве місце або розповідь.

Щоб камера не тремтіла, однією рукою підтримуйте її знизу, іншою тримайте збоку. Якщо вам потрібна додаткова стабілізація, корисно використовувати приладдя, що кріпиться до корпусу камери, за яке можна триматися під час зйомки.

Технології можуть суттєво допомогти: для отримання чітких та стабільних відеороликів використовуйте об’єктив зі стабілізацією зображення або камеру, оснащену системою стабілізації зображення. Система 5-осьової динамічної стабілізації зображення моделі PowerShot G7 X Mark III створена для усунення тремтіння камери, навіть коли ви біжите, панорамуєте або збільшуєте. Деякі камери EOS R оснащені вбудованою системою стабілізації зображення (IBIS) з переміщенням сенсору, яка стабілізує зображення незалежно від встановленого об’єктива, але за використання об’єктива з оптичним стабілізатором зображення на камері з IBIS дві системи стабілізації зображення працюють разом та усувають ширший діапазон вібрацій, ніж це могла зробити одна система.

Ваше обличчя — це те, на що дивитимуться глядачі вашого відеоблогу, тому воно завжди має бути у фокусі. Технологія визначення облич і очей від Canon автоматично розпізнає обличчя та фокусується на ньому.

6. Панорамуйте з метою

Жінка знімає себе в саду на камеру Canon PowerShot G7 X Mark III, установлену на штатив-рукоятку Canon.

Штатив-рукоятка Canon HG-100TBR — ідеальний аксесуар для влогерів, які знімають відео на ходу. Працюючи одночасно як мініштатив та рукоятка зі знімним пультом дистанційного керування записом і регульованою головкою, він забезпечує стійкість і навіть має місце для встановлення зовнішнього мікрофона.

Горизонтальне переміщення камери під час зйомки, або панорамування, дозволить аудиторії бачити вашими очима та відчувати ваше захоплення, коли ви дивитиметеся на широку бухту або ефектні обриси будівель на фоні неба. Надмірне панорамування може дезорієнтувати, проте якщо ця функція застосовується обачливо, вона може підсилювати цікавість і додавати енергії розповіді.

Використовуйте панорамування лише час від часу, без поспіху і не втрачайте лінію горизонту. Деякі камери, зокрема PowerShot G7 X Mark III, оснащені індикатором рівня, який дозволяє вирівняти лінію горизонту. В нових камерах EOS R, як-от EOS R7, IBIS також полегшує автовирівнювання. За відсутності штатива встановіть камеру на щось нерухоме, наприклад на край лави або стіл, і акуратно переміщуйте її для досягнення вашої мети.

7. Підключіть зовнішній мікрофон для покращення якості звуку

Canon EOS R10 на штативі із мікрофоном DM-E1D стоїть на столі в парку під яскравим сонячним світлом.

Стереомікрофон Canon DM-E1D є повністю цифровим й бездротовим, він живиться безпосередньо від самої камери, а ще може працювати в трьох режимах (режим вузького спрямування, 90° або 120°). Він дозволяє ефективно підвищити якість звуку, а також є сумісним з усіма камерами, що мають багатофункціональний роз’єм «гарячий черевик», у тому числі EOS R3, EOS R7 та EOS R10.

Більшість камер для зйомки відео пропонують прийнятну якість звуку, особливо останні моделі, як-от EOS R7 та EOS R10, але якщо аудіо для вас має значення, розгляньте можливість підключення зовнішнього мікрофона. Він стане особливо в пригоді, коли ви знімаєте на вулиці, оскільки вбудований мікрофон камери, скоріше за все, запише фонові шуми, наприклад вітер, а із зовнішнім мікрофоном цього можна уникнути, просто пересунувши його в інше місце. Деякі камери мають вбудований фільтр Wind (Вітер) для зменшення шуму від вітру, що уловлюється внутрішнім мікрофоном, але він також дозволяє зменшити басові звуки, тому зазвичай видає менш природний звук, ніж добре розташований зовнішній мікрофон.

Якщо ви плануєте працювати із зовнішнім мікрофоном, шукайте камеру з відповідним роз’ємом, наприклад Canon EOS M50 Mark II, PowerShot G7 X Mark III або EOS R7.

8. Використовуйте Wi-Fi для спільного доступу

Руки регулюють РК-екран на камері Canon PowerShot G7 X Mark III на штативі, повернувши його вперед, щоб людина могла бачити себе під час зйомки.

Камери з поворотними екранами ідеально підходять для зйомки відеоблогів. Коли ви знімаєте себе, просто переверніть екран так, щоб він був повернений до вас, і ви зможете легко розмістити себе в кадрі з найкращого ракурсу.

Більшість доступних сьогодні на ринку камер, зокрема Canon EOS M50 Mark II та Canon EOS R7, мають вбудовану підтримку Wi-Fi і Bluetooth, завдяки чому, де б ви не були, ви маєте змогу спільно використовувати контент і створювати його резервні копії. Завдяки сумісним камерам Canon із підтримкою Wi-Fi під час підключення до Інтернету сервіс image.canon забезпечує зручну передачу зображень та відеороликів у хмару, де вони надійно зберігаються і можуть автоматично пересилатися на ваші пристрої та веб-служби.

Модулі Bluetooth і Wi-Fi у Canon PowerShot G7 X Mark III підтримують постійний зв’язок зі смартфоном, а також дозволяють підключатися через Wi-Fi до мобільного пристрою або через Інтернет до мережі для потокового передавання контенту на свій канал YouTube1.

Автор: Наталі Дентон (Natalie Denton) і Сем Кілсден (Sam Kielsden)

  1. Функція трансляції в реальному часі цієї камери підтримує трансляцію лише на YouTube. Щоб скористатися послугою трансляції в реальному часі, потрібна реєстрація на image.canon.

    Відповідно до «Обмежень трансляції в прямому ефірі» на YouTube, користувачі повинні мати щонайменше 1000 підписників каналу, щоб транслювати на мобільному пристрої. Це обмеження також застосовується до служби трансляції в реальному часі YouTube, доступної за допомогою Canon PowerShot G7 X Mark III

    Для отримання актуальної інформації про обмеження зверніться до служби підтримки Google.

    Потокове передавання на YouTube може змінюватися, зупинятися або припинятися без попередження.

    Зауважуймо, що Canon не бере на себе жодної відповідальності за послуги, що надаються третіми сторонами, включаючи пряму трансляцію на YouTube.

Пов’язана продукція

  • Компактні цифрові камери

    PowerShot V10 (Black)

    Виділяйтеся на фоні інших в Інтернеті та залишайтеся непомітними під час зйомки з універсальною кишеньковою камерою 4K для влогінгу від Canon.
  • Компактні цифрові камери

    PowerShot G7 X Mark III

    Камера, яка завжди підключена до мережі, створює чудові відео та фотографії, які сподобаються вашим послідовникам.
  • Бездзеркальні камери

    EOS R50

    Від чітких фотографій до відео у форматі 4K і прямих трансляцій — створюйте найкращий контент, що викликатиме захоплення, за допомогою цієї бездзеркальної камери EOS R. Усе в одному спеціалізованому пристрої.
  • Бездзеркальні камери

    EOS R10

    Переходьте на новий рівень фото- та відеозйомки з бездзеркальною камерою лінійки EOS R, створеної на основі сенсора APS-C.
  • Ширококутний об’єктив із фіксованою фокусною відстанню

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Компактний і легкий 24-міліметровий об’єктив із фіксованою фокусною відстанню, який ідеально підходить для зйомки пейзажів, влогів та інтер’єрів, а також макрозйомки.
  • Надширококутний об’єктив зі змінною фокусною відстанню

    RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

    Компактний та легкий об’єктив RF 15-30mm ідеально підходить для зйомки під час подорожей, у тому числі зйомки міських пейзажів, ландшафту, архітектурних споруд та зйомки влогу на ходу.
  • Ширококутний об’єктив

    RF 16mm F2.8 STM

    Компактний і доступний за ціною надширококутний 16-міліметровий повнокадровий об’єктив для камер EOS серії R призначений для влогерів та творців контенту.
  • Штатив

    Tripod Grip HG-100TBR

    Більш тривалий час знімання, поліпшена стабільність і більше можливостей для творчості завдяки унікальному штативу-рукоятці зі знімним пультом дистанційного керування.
  • Аксесуари

    Стереомікрофон спрямованої дії DM-E1D

    Для знімання із чистим і чітким цифровим звуком виберіть спрямований стереомікрофон DM-E1D для встановлення на багатофункціональний роз’єм «гарячий башмак», що характеризується надійністю та простотою доступу до налаштувань через РК-екран сумісної камери.
  • Схожі статті

  • СТВОРЕННЯ ВІДЕОБЛОГІВ

    Створення контенту з камерою EOS R50

    Виведіть якість ваших публікацій у соціальних мережах на новий рівень із камерою Canon EOS R50.

  • ВІДЕО

    Поради щодо покращення якості відео в соціальних мережах

    Чотири творці обговорюють, як знімати вражаючий контент і виділятися з поміж інших в Інтернеті.

  • СТВОРЕННЯ ВІДЕОБЛОГІВ

    Найкращі камери та об’єктиви Canon для створення відеоблогів

    Canon пропонує широкий вибір камер і об’єктивів, які ідеально підходять для творців контенту. Цей посібник допоможе вам знайти ідеальний варіант.

  • СТВОРЕННЯ ВІДЕОБЛОГІВ

    Ведення відеоблогу на ходу

    Чотири відомі інфлюенсери оцінюють Canon PowerShot V10.