Maxim Shemetov

Міські сади: шведські городяни повертаються до свого коріння
Автори: Максим Шеметов (Maxim Shemetov) і Гелена Содерпалм (Helena Soderpalm)

На дахах, балконах хмарочосів і навіть на закинутій залізниці — саме в таких незвичних місцях шведські городяни останнім часом полюбили розводити сади: і заради свіжої городини, і для спілкування з природою.

Ця глобальна тенденція єднання з природою проявляється й у квітах на вікнах шведських будинків, і в популярності громадських садів, що їх шведи влаштовують в офісних і заводських приміщеннях.

«Сад на дахах — це шлях до зеленіших міст», — говорить Джон Блок, гід в Августенборзькому ботанічному саду на дахах, що в місті Мальме.

Maxim Shemetov

Цей дивовижний сад простягається на понад 9500 квадратних метрах дахів будівель міського уряду. Але він створений не просто милувати око, каже Джон:

«Озеленяючи місто, ми поліпшуємо екологічну ситуацію в ньому, адже рослини допомагають охолоджувати й очищувати повітря».

Maxim Shemetov

Нью-йоркський парк Хайлайн, розбитий на естакадній лінії, і Принцессінненгартен у Берліні, що розкинувся на облагородженому пустирі, надихнули стокгольмців перетворити закинуту залізничну колію на комунальний громадський сад, де кожен може попрацювати на землі.

Maxim Shemetov

П’ять років тому місцевий житель Філіпп Ольсмеєр, прагнучи зробити рідний Седермальм зеленішим, подав у місцеві органи влади ідею про сад на залізничних рейках — Тредгорд-по-Спорет.

«Тепер у нас уже близько 200 грядок. Деякі з них належать асоціації, а деякі — школам», — говорить Філіпп.

Maxim Shemetov

За кілька кілометрів розташовано сад Росендальс — міську ферму, що користується популярністю в стокгольмських гурманів. Кафе при теплицях пропонує страви з найсвіжіших овочів, фруктів і трав.

Пелле Матссон, художник і графічний дизайнер, займається садівництвом у Росендальсі, щоб у вирі міської метушні не відриватися від природи.

Maxim Shemetov

«У Швеції садівництво — сезонне заняття, тож мені зручно поєднувати хобі з роботою», — ділиться Пелле.

«Після сидіння в студії дуже добре попрацювати кілька днів у саду».