Joseph Penney

Голос паризьких передмість
Автор: Джозеф Пенні (Joseph Penney)

У департаменті Сена-Сен-Дені на північній окраїні Парижа живуть нащадки переселенців із колишніх французьких колоній, які переїхали у Францію, щоб відбудовувати її після війни. Це також найбідніший міський район у країні.

У французьких передмістях проживає багато люмпенів, але саме з них вийшло багато найталановитіших сучасних акторів, художників і музикантів. З-поміж них — актор Омар Сі та шоумен Жамель Деббуз. Кожному з них довелося пройти горнило війни зі стереотипами.

25-річний репер Ішон виріс у сім’ї вихідців із Камеруну в місті Монтрей, поблизу від Сена-Сен-Дені. Своєю музикою він мріє об’єднати паризьку метрополію та бідні, закинуті передмістя.

Joseph Penney

«Коли я сказав друзям дитинства, що тепер я в Парижі, деякі так здивувалися, наче нам туди годі й потикатися, — ділиться Ішон. — Але я вважаю, що свою долю вибираєш тільки ти, а не місце, де ти народився».

У композиціях Ішона реп поєднується з іншими жанрами. Але це не єдина пристрасть музиканта: від батьків, власників ресторану в Монтреї, він успадкував пристрасть до кулінарії.

Joseph Penney

«Життя подібне до музичного кліпу: усі в ньому грають якусь роль. І свою роль вибираєш саме ти. Ти — режисер свого життя», — переконаний Ішон.

Joseph Penney

Інший репер із Сена-Сен-Дені, Worms-T, виріс у сім’ї вихідців з Алжиру. Місцеві називають його «ле 9-3» — за номером департаменту.

28-річний Worms-T живе з дружиною та батьком, щодня забирає доньку зі школи, не палить і не п’є. Однак у своїх піснях він говорить про зовсім інший образ життя людей із передмість.

«У департаменті 9-3 багато різних спільнот, але всі вони дружать і допомагають одне одному. Якби всі в нас заробляли злочинами й розбоєм, у нас тут у 9-3 були б самі багатії. Але багаті живуть не тут, а по той бік», — стверджує Worms-T. «Той бік» для жителів департаменту 9-3 — це райони за кільцевою автострадою навколо паризької метрополії.

Joseph Penney

У своїх текстах Worms-T говорить про те, що добре знає: труднощі життя в передмістях, своїх товаришів із команди La Rue La Vraie (Справжні вулиці), злочинність і свою мрію піднятися на вершину реп-сцени.

Joseph Penney

Хоча сам репер твердить, що для нього передмістя — це дім, де живе його родина та друзі, у його текстах це скупчення бетонних будинків постає похмурим і погрозливим — таким, яким його уявляють багато французів.

«У багатьох із передмістям асоціюється лише одне — насильство. Люди хочуть слухати саме про це, і тому я про це говорю, — зізнається Worms-T. — Я наче відкриваю їм своє серце та темряву в ньому. Але ми не хочемо миритися з життям, яке нам нав’язують інші».

Joseph Penney

Наступного року у Франції пройдуть президентські вибори. У їх очікуванні найактуальнішими темами в країні стали імміграція й ідентичність. По всій Європі силу набирають антиімміграційні партії, зокрема й французьке ультраправе об’єднання «Національний фронт».

Молоді артисти з департаменту 9-3 вийшли з різних культур, але всіх їх єднає переконання, що передмістя ізольовані від суспільства та необ’єктивно висвітлюються в медіа.

Joseph Penney

Дизайнер мавританського походження Айсе Н’діає повертається до своїх коренів у лінії одягу під назвою Африканіста.

Її остання колекція зветься Liberte, Egalite, Affaire de papiers (Свобода, рівність, бюрократія) і відсилає до славетного французького гасла та дев’яти кіл бюрократичного пекла, якими мусять проходити іммігранти, щоб отримати документи. У колекції представлено футболки з принтами — назвами африканських районів у Парижі — і еполетами з червоною бахромою, зробленими з плетених поліхлорвінілових господарських сумок.

Joseph Penney

«Африканки сильні та незалежні, і саме це підкреслює моя колекція. Вона — для жінок, які пишаються своїм корінням і знають, чого хочуть», — говорить дизайнер.

«Я француженка, але в сьогоднішній Франції я чомусь не своя. Коли в нас трапляється якесь лихо, для людей завжди винні іммігранти й мусульмани».

Joseph Penney