Capturing the drama of climbing a volcano with the EOS 5D Mark IV

Улла Логман

EOS 5D Mark IV в екстремальних умовах

Ulla Lohmann
Ulla Lohmann

Дослідник


Фотограф і фотожурналіст Улла Логманн (Ulla Lohmann) однією з перших випробувала камеру EOS 5D Mark IV в найскладніших умовах, які можна уявити. Ми з’ясували, які перешкоди подолала найновіша модель камери лінійки Canon 5D на вулканах Вануату...

Ця частина Тихого океану славиться блакитними водами, піщаними пляжами й островами, оспіваними у фольклорі. Проте вона має й іншу, доволі непривітну сторону, і саме їй віддає перевагу Улла Ломанн. Якщо уважно придивитися до вершини одного з численних вулканів, якими рясніють 82 острови, що утворюють архіпелаг Вануату, можна помітити нашого безстрашного дослідника Canon із камерою в руці...

«Я мала виконати завдання компанії, що виготовляє закуски, — пояснює Улла. — Вони попросили мене використати мій досвід зйомки вулканів, щоб проілюструвати уявну подорож їхніх гострих кукурудзяних чіпсів упродовж усіх етапів виготовлення: від створення до пакування. Звісно, це вигадка, але вони хотіли зіграти на «гострих» враженнях, тому я спустилася з камерою в кратер активного вулкана 600-метрової глибини, а до озера розпеченої лави залишалося тільки 50 метрів. Спека була неймовірна. Я навіть не з’їла жодного шматочка їхніх чіпсів!»

ГОСТРІ ВРАЖЕННЯ

Інженери Canon хотіли скористатися досвідом Улли зі зйомки в ризикованих ситуаціях і дізнатися, як поводитиметься камера EOS 5D Mark IV за надвисоких температур. Проте ще більше їм хотілося з’ясувати, чи зможе вона за допомогою нового CMOS-сенсора 30,4 МП досить чітко й у найменших деталях відтворити на знімках яскраву розпечену лаву й темні скелі.

Ulla Lohmann captures drama from a volcano with the EOS 5D Mark IV

Улла згадує: «Це принципово новий рівень зйомки з високою чутливістю ISO. Її діапазон: від 100 до 32 000 одиниць ISO (з розширенням до 50–102 400). Опинившись усередині вулкана, ви розумієте, що тут потрібен величезний динамічний діапазон, і далеко не кожен сенсор здатен у таких умовах закарбувати кожну деталь. Проте згодом, переглядаючи файли на РК-дисплеї 5D Mark IV, я побачила, що і темні, і світлі ділянки записані на диво добре. У цю мить я усвідомила, що це справді дивовижна камера...»

"Неймовірний захист від погодних умов, — згадує вона. — Якщо вона може працювати у вулкані на Вануату, то зможе витримати все!"

Дослідник Canon, Улла Логманн, знімає крупним планом озеро лави в кратері одного з вулканів Вануату.

Улла сказала це, випробовуючи сенсорний екран EOS 5D Mark IV в жерлі вулкана й перевіряючи, наскільки він може спростити життя. «Сенсорний екран Live View — це просто фантастика. Теплі рукавички заважають працювати з камерою, адже в них великий палець стає неповоротким. Проте з новим сенсорним екраном я можу налаштувати параметри та встановити фокус і різкість на задній панелі камери, просто торкнувшись РК-екрана. Цей спосіб інтуїтивно зрозуміліший, тому знімати можна швидше. Це дуже зручно, адже я можу змінювати різкість під час відеозйомки. А зменшивши експозицію до –4 EV в Live View, можна працювати в сутінках.

На задній панелі камери з’явилася кнопка, що дає змогу змінювати точки фокусування просто під час відстеження об’єкта у видошукачі. Ці вдосконалення ще більше підкреслюють переваги моделі 5D Mark III. А ще вона дуже зручна в руках. Вона також легша, ніж попередня модель, що вкрай важливо, особливо коли потрібно вилізти з вулкана або спуститись у нього!»

ЗРОЗУМІЛА ВЗАЄМОДІЯ

Більшість фотографів прагнуть зрозуміти принцип роботи камери та розкрити її потенціал, витрачаючи на це чимало часу. Проте дослідники Canon — дуже особливі люди. Вони тісно взаємодіють з інженерами Canon і можуть випробовувати експериментальні моделі відразу після їх розробки. І Улла не виняток: «Я отримала її десь за день до того, як мала вирушити до Вануату, і щойно прибула, відразу ж скористалася нею в активному вулкані. Мені було легко перейти з EOS 5D Mark III на 5D Mark IV, оскільки корпус й елементи керування майже не змінилися. Тож якщо ви раніше користувалися камерами серії EOS 5D, ви не відчуєте жодних незручностей».

Опинившись у жерлі вулкана в хмарах пилу й попелу в умовах високої вологості через дощову погоду, Улла швидко оцінила високий рівень водонепроникності камери. Дверцята гнізд для карт пам’яті закривають спеціальні прокладки, а порти HDMI і USB та роз’єми для навушників і мікрофону — прогумовані клапани, ще надійніші порівняно з попередніми моделями 5D, тому ці камери й надалі залишатимуться найкращим вибором фотожурналістів. «Неймовірний захист від погодних умов, — згадує вона. — Якщо вона може працювати у вулкані на Вануату, то зможе витримати все!

Я звикла використовувати всі можливості. Тому ця камера — ідеальний варіант. Її якість просто вражає, а завдяки легкій конструкції вона чудово підходить для дослідницької фотографії. Я не хочу її повертати!»

МОЖЛИВОСТІ ВІДЕО 4K

Хоча Улла переважно займається фотозйомкою (як і багато її сучасників), вона б також хотіла поліпшити свої навики відеозйомки. Камера EOS 5D Mark IV може знімати 4K, тому ідея опанувати мистецтво кінематографії стає ще привабливішою.

«Коли у вас є камера, яка може знімати відео у форматі 4K та водночас робити деталізовані знімки, бути фотографом дуже цікаво. Корисно мати додаткове гніздо для карти пам’яті, адже я могла відтворити лаву не лише на знімках, а й на відео 4К. Вражає, як 4K-відео обтинається на сенсорі. Тепер мені не потрібні довгофокусні об’єктиви.

Чекаю нагоди скористатися цією можливістю під час майбутніх завдань. Завдяки неперевершеній чіткості й деталізації Live View знімати відео справді легко — досить просто натиснути кнопку».

Це зображення, створене з довгою витримкою, демонструє величезні розміри активного вулкана й видовищне виверження лави.

ГАРАНТІЯ ВДАЛОГО ЗОБРАЖЕННЯ

Серед нових можливостей EOS 5D Mark IV — сучасні технології обробки зображення, успадковані від EOS-1D X Mark II, що забезпечують бездоганний кінцевий результат у момент спуску затвора. Функцію Digital Lens Optimizer, представлену в Canon Digital Photo Professional, доповнено стилем зображення «Деталі», що раніше використовувався в моделях EOS 5DS і 5DS R із високою роздільною здатністю, а також поліпшеною периферійною яскравістю, функцією усунення спотворень і корекції хроматичної аберації та настройками автоматичного балансу білого. На особливу увагу також заслуговує формат Dual Pixel RAW.

«Я знаю все про Dual Pixel RAW, — згадує Улла. — Ця технологія мене дуже цікавить. Вона дуже корисна, коли бракує часу зробити портрет, а фокусування весь час змінюється. Мені, наприклад, вона стала в пригоді, коли я знімала, як місцеві жителі стрибають із лозою (саме від цієї розваги походить банджі-джампінг). Це гарантує вдалий знімок. Щоб записати сюжет, використовуються два фотодіоди, які утворюють два шари зображення. Це дуже зручно, адже ви можете за потреби відкоригувати точку максимальної різкості вже готового зображення. Фактично це дає змогу чітко контролювати різкість під час постпродукції.

"Ця камера працюватиме, навіть якщо ви зженете на ній злість."

Ще я використовувала GPS, щоб реєструвати дані про своє місцеперебування. Ця функція 5D Mark IV дуже корисна в дорозі, тим паче, що вона не витрачає багато енергії акумулятора. Насправді в цій камері продумана кожна деталь. Я можу записати дані заголовка у файл зображення завдяки IPTC й надіслати його через Wi-Fi на планшет або смартфон. Можливості підключення тут фантастичні.

Коли мене запитують, навіщо купувати нову модель, я відповідаю: ця камера працюватиме, навіть якщо ви зженете на ній злість».

На островах Вануату відбуваються цікаві традиційні свята та ритуальні церемонії.

Історії речників

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Натхнення

Дізнайтеся, як фотокамера EOS 5D Mark IV розкриває себе в руках професійних фотографів

Докладніше