bridge silhouette over purple sky

Поради з побудови композиції фотографії

Побудова композиції — це просто розташування об’єктів у кадрі. Це справді креативний аспект фотографії, адже так весело вивчати правила створення композиції, а потім порушувати їх!

Щоб удосконалити свої навички, перегляньте наведені нижче зауваження й відео та застосуйте отримані знання на практиці.

  1. 1. Увага на об’єкті зйомки. Ваш вибір визначає результати зйомки. Намагайтеся помічати варті уваги предмети навколо себе. Що цікавіший об’єкт зйомки, то краща фотографія.

  2. 2. Правило третин. Спробуйте змістити з центру об’єкт у кадрі. Розташування основних елементів уздовж уявних ліній, що розділяють кадр на вертикальні й горизонтальні третини, додає зображенням привабливості.

  3. 3. Провідні лінії. Це природні лінії, такі як стежки, залізничні колії, стіни або огорожі, що допомагають привернути увагу глядача до зображення. Ще краще, коли на шляху зникомої точки фокусування розташовано цікавий об’єкт.

  4. 4. Кадрування. Це розташування об’єкта в природній рамці, наприклад у дверному проході. Дерева, лави або арка також допомагають привернути увагу на об’єкта.

  5. 5. Заповнення кадру. Це збільшення об’єкта в кадрі під час зйомки дикої природи й портретів людей. Збільште масштаб або наблизьтеся до об’єкта, щоб прибрати непотрібний простір навколо нього.

  6. 6. Простір для руху. Рухомі об’єкти краще знімати, залишаючи простір перед ними. Наприклад, щоб сфотографувати автомобіль, спробуйте розташувати його збоку кадру, щоб залишити перед ним простір для руху.

  7. 7. Діагоналі. Це діагональні лінії, що перетинають кадр, створюючи відчуття драматичності й руху. Зазвичай діагоналі присутні в ширококутних знімках завдяки ширшій перспективі. Крім того, спробуйте спрямувати об’єктив камери догори або донизу, щоб привернути увагу до цих ліній.

  8. 8. Зміна точки огляду. Зробіть свої знімки ще цікавішими, змінивши положення камери. Спробуйте присісти на коліно або поставити камеру на підлогу, щоб отримати низький горизонт. Або ж підніміть камеру догори чи займіть виграшну позицію для огляду зверху.

  9. 9. Текстура, візерунок і деталі. Під час зйомки пейзажів, природи, архітектури чи дій наблизьтеся, щоб розглянути текстуру й деталі, додаючи іншого виміру своїм зображенням. Кольорові контрасти, симетрія та візерунки можна знайти будь-де. Пильно стежте за цими деталями.

  10. 10. Відчуття масштабу. Додавання масштабу до зображень дає змогу привернути увагу до сцени та виділити точку фокусування. Зокрема, цей прийом особливо доречно застосовувати під час зйомки пейзажів. Для цього ідеально підходять фігури людей, адже їх одразу розпізнають глядачі.

Перегляньте відео про композицію:

 

Виберіть об’єкт і переконайтеся, скільки різних композицій можна створити за допомогою 10 наведених вище порад. Потім зробіть ще 10 знімків того ж об’єкта, порушуючи правила. Наприклад, розташуйте об’єкт далеко від центру або зменште його, наскільки це можливо, за допомогою об’єктива зі змінним кутом огляду. Обов’язково зробіть горизонтальні й вертикальні знімки, а потім порівняйте їх. Незабаром ви переконаєтеся, що є безліч технологій побудови композиції, а також дізнаєтеся, які з них допомагають створювати цікаві фотографії.