panning shot of bike in the air

Зйомка руху

Як передати рух у фотографії

Знімаючи об’єкти, що рухаються, можна передати всю драматичність, швидкість і плинність руху. Але при цьому перед фотографом постає серйозна проблема: як на знімку передати рух?

Щоб зафіксувати рух і при цьому зробити фотографію різкою, потрібно використовувати коротку витримку. Але якщо зняти з дуже короткою витримкою автомобіль, який рухається зі швидкістю 300 кілометрів на годину, глядачеві буде незрозуміло, чи рухається цей автомобіль взагалі або стоїть на місці. Відчути рух на такому знімку буде важко.

Радимо вам прочитати цю статтю про панорамування — техніку, що дозволяє відстежувати об’єкт під час зйомки, дещо збільшуючи витримку. Це чудовий спосіб передати рух, але він підходить лише для певних ситуацій. Крім того, для досягнення стабільно високих результатів знадобиться багато практикуватися.

За допомогою цієї техніки можна шляхом коригування витримки передавати рух без повного панорамування. Спробуйте збільшити витримку з 1/1000 с до 1/640 с: навіть така зміна дозволить додати ефект незначного розмиття елементам об’єкта, що швидко рухаються (наприклад, коліс автомобіля або кінчиків крил птаха). Також навчіться правильно відстежувати об’єкт через видошукач під час зйомки: певного ефекту руху можна досягти навіть за короткої витримки, а якщо її збільшити, ці навички стають ще важливішими.

Окрім керування витримкою, є інші методи, що дозволяють передавати рух на знімках. Фіксуйте в кадрі ключові моменти подій. Якщо замість одного зняти два об’єкта, що рухаються разом, це допоможе краще передати відчуття швидкого руху й динаміки.

Окрім змагального моменту, звертайте увагу на ефекти, що виникають через швидкість руху: це може бути дим від шин, сліди на воді, якщо йдеться про водні види спорту, пил або бруд із-під ніг коней під час перегонів або схожі динамічні елементи.

Ви також можете навмисно додати на фотографію ефект розмиття. Сфокусувавшися на об’єкті, скоротіть витримку й рухайте камеру в напрямку, протилежному напрямку руху об’єкта: це створить кольорове розмиття, що передасть відчуття руху.

Схожі статті
Learn to use panning for better action photos

ОСНОВИ ФОТОГРАФІЇ

Навчіться використовувати панорамування для створення кращих фотографій динамічних подій

Яку б мету ви перед собою не ставили, навичка панорамування вам ніколи не завадить. Дізнайтеся, як керувати камерою для створення ідеального знімка.

Capturing motion photography

ОСНОВИ ФОТОГРАФІЇ

Фотографування рухомих об’єктів

Щоб передати рух у кадрі, потрібно вибрати між «заморожуванням» динаміки або використанням функції розмиття фону для відтворення дії на фото. Викладач фотографії Браян Ворлі (Brian Worley), який працює в компанії Canon, ділиться корисними порадами з фотографування рухомих об’єктів.

Shoot sharper fast-moving action

СПОРТИВНА ФОТОГРАФІЯ

Знімайте швидкорухомі об’єкти з більшою різкістю

Щоб створити чудові знімки серфінгістів, сноубордистів або бігунів у русі, потрібно підготуватися заздалегідь. Спочатку проаналізуйте, що ви зніматимете, як швидко рухатиметься об’єкт зйомки та де буде розташовано камеру.