Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

Відеоблог подорожі

Як вести відеоблог у подорожі: знайомтеся із жінкою, яка підкорювала Амазонку на камеру

У 2018 році британська дослідниця Лаура Бінгем (Laura Bingham) і її колеги Несс Найт (Ness Knight) і Піп Стюарт (Pip Stewart) здійснили першу в світі експедицію до витоку річки Ессекібо в Гайані, звідки на каяках дівчата пропливли до Атлантичного океану. Лаура, яка нещодавно народила дитину, відчувала потребу зробити щось надзвичайне, щоб підтвердити власний статус мандрівника-дослідника, зароблений важкою працею. Упродовж 72-денного випробування вона долала пороги, водоспади, натрапляла на отруйних змій – і все це зареєстровано за допомогою Canon PowerShot G7 X Mark II*.

Ессекібо – найбільша в Гайані і третя за величиною в усій Південній Америці річка, довжина якої від витоку до гирла перевищує 1000 кілометрів і яка проходить, звиваючись, крізь густий тропічний ліс і відкриті рівнини. Вона є життєво важливою водною артерією для корінного народу ваі-ваі, представники якого допомагали Лаурі та її команді на шляху, а також для всіх видів дикої природи, зокрема невловимого ягуара. Протягом 72 днів річка також підтримувала й Лауру: на її березі мандрівниці спали в гамаках поряд із триметровим хижим кайманом, в її водах ловили рибу.

Зосередившись переважно на подоланні фізичних та емоційних перешкод на шляху, Лаура та її команда також прагнули розповісти історію про людську витривалість і про реальність екологічно безпечної подорожі на самозабезпеченні. Дослідниць супроводжував фотограф і режисер для зйомки етапів подорожі, проте дівчатам доводилося покладатися на власні навички зйомки, отже на три камери Canon PowerShot G7 X Mark II задокументовані найбільш особисті моменти.**

У цій статті ми дізнаємося, як вести відеоблог під час подорожі, який саме комплект впорається з цим завданням і чому важливо присвячувати час на розповіді власних історій.

A group photograph by Jon Williams of the expedition members in the Guyana jungle.

– Що надихнуло тебе кинути виклик Ессекібо?

– Після того, як ми з моїм чоловіком Едом Стаффордом – мандрівником і телеведучим стали батьками, я боялася втратити свою індивідуальність. Мене лякало те, що, присвятивши себе материнству, всі мої пригоди забудуться і залишаться в минулому. Під час розмови про це з Едом він буденно сказав: «По Ессекібо ще ніхто ніколи не сплавлявся, це так само захопливо як і джунглі в Діснейленді». Лишень я почула слова «Дісней» і «ніхто ніколи не сплавлявся» я відповіла: «Дякую за ідею, тепер вона моя!». Сміючись від хвилювання, я побігла прямо в офіс, щоб почати збирати інформацію.

Laura photographs her husband Ed Stafford playing with their son on a beach.

– Яку історію ви прагнули розповісти?

– У Несс, Піп і мене схожа мотивація до пригод – ми дійсно отримуємо насолоду від випробування людських можливостей. Ми намагаємося привернути увагу до переваг екологічно безпечних альтернативних способів здійснення подорожей, а також кидаємо виклик власній фізичній витривалості. Ми також хотіли показати наслідки впливу діяльності людини на навколишнє середовище. Річка бере свій початок у непрохідних тропічних лісах, проте на нашому шляху ми зустрічали окремі його частини, знищені гірництвом і лісозаготівлею. На цих ділянках вода була гнилою, забрудненою людськими фекаліями і сміттям, долаючи ці відрізки ріки, ми страждали від висипань і наривів на тілі. Нам було важливо задокументувати те, що ми бачили, якомога ретельніше.

Схожі статті
How to become a vlogger

СТВОРЕННЯ ВІДЕОБЛОГІВ

Як стати влогером?

Розпочніть роботу та створюйте якісні відеоблоги за допомогою наших порад із влогінгу для початківців.

Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

СТВОРЕННЯ ВІДЕОБЛОГУ

Найкращі камери Canon для створення відеоблогів

Ці чудові камери Canon для відеоблогу допоможуть вам легко почати вести власний влог й мають багато налаштувань, які дозволять вам створювати приголомшливі відео.

The best compact for content

КОМПАКТНІ КАМЕРИ

Компактно, але змістовно.

Дізнайтеся, як PowerShot G7 X Mark III може допомогти вам розкрити творчий потенціал у повсякденному житті.

Laura and Ness Knight use a Canon PowerShot G7 X Mark II to film themselves in front of a tent in the jungle, inside which Pip Stewart is sitting.

– Як ви планували розповісти вашу історію?

– Разом у нас 150 або 160 тисяч послідовників у соціальних мережах, отже ми знали, що в нас є аудиторія, яка правильно відреагує, але також ми хотіли передати наші власні емоції безпосередньо на камеру і для цього ми використовували Canon PowerShot G7 X Mark II, – каже Лаура, яку знають в Instagram як @laurabingham93.

– У кожної з нас була із собою компактна камера, ми могли сховатися, щоб ніхто не бачив, і записати власні відчуття. Так наша подорож була більш чесною, бо ми не могли б говорити так відверто в інтерв’ю знімальній групі. Камери лежали в кишені або рюкзаку, їх легко було дістати, а ми намагалися використовувати будь-яку можливість для зйомки.

– Що стало найскладнішим під час створення відео ваших пригод?

– Коли ви так сильно викладаєтесь емоційно та фізично, дуже легко забути зупинитися, щоб зробити фото чи зняти відео. Це особливо стосувалося мене, оскільки я прагнула подолати завдання і повернутися до своєї сім’ї. Проте, ми вирушили в мандрівку, щоб розповісти історію і створити контент не лише для себе але й для наших спонсорів, отже ми мали це зробити. Важливим для мене була можливість швидко дістати PowerShot G7 X Mark II з кишені, щоб зробити кадр, а решту часу, опустивши голову, гребти з усіх сил.

Ness Knight sits on a sandy riverbank filming a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

– Вибираючи камеру, на які основні характеристики ви звертали увагу?

– Я точно знаю, що вага, яку ви носите із собою, обернено пропорційна до обсягу задоволення, яке ви отримаєте. Якщо з вами крихітна камера PowerShot G7 X Mark II, яка втім робить чудові фото й відео, додаткову радість вам гарантовано.

У каяках ми кидали свої камери в рюкзаки разом із сонцезахисним кремом, окулярами та їстівними припасами на день. Пристрої довели свою надійність і міцність, і на відміну від ноутбука, який ми взяли, щоб зберігати відзняті матеріали, добре витримували вологість. Якщо ми турбувалися, що вода пошкодить камери, ми просто кидали їх у мішки з рисом, щоб висушити. Треба лише було пам’ятати про них, коли ми готували їжу, але це був дієвий метод!

– Чи було складно користуватися камерою?

Зважаючи на особливість того, що ми робили, ми вибирали камеру, яка б не вимагала значних зусиль з нашого боку. Ми покладалися в основному на режим автоматичної зйомки, тому що насправді не мали часу змінювати налаштування. Автоматичні налаштування PowerShot G7 X Mark II настільки продумані, що камера робить усе за вас, якщо ви не маєте змоги зайти в меню і вибирати сцени й режими. Пристрій робив чудові кадри за різних умов освітлення, правильно підбираючи експозицію як для зйомки під прямими сонячними променями на річці, так і в наших гамаках у нічних джунглях.

Ще однією чудової властивістю PowerShot G7 X Mark II є можливість відкинути екран, щоб дозволяє добре підготуватися. З його допомогою ви бачите, чи в фокусі ви і що у вас на задньому фоні. Це дуже зручна функція, зокрема для ведення відеоблогу, яка також суттєво спрощує роботу з камерою на ходу.

Adventurer Laura Bingham stands chest deep in the Essequibo River, holding a machete aloft. Photograph by Jon Williams.

– Ви не жалкуєте зусиль, витрачених на фото та відео?

– Кожна мить шляху була настільки напруженою, що багато чого забулося майже зразу. Усе запам’ятати просто неможливо, існує ймовірність втратити прекрасні маленькі моменти. Тепер удома всі спогади сформувалися в загальну картину, проте саме за допомогою зроблених фото- і відеокадрів ми маємо змогу з усією силою переживати їх знову й знову.

– Що ви можете порадити тим, хто також хоче зняти на відео власні пригоди?

– Якщо ваша мета – вести відеоблог для соціальних мереж, вам чудово підійде Canon PowerShot G7 X Mark II. Це фантастична багатофункціональна камера для відеоконтенту, яка допоможе, а не перешкодить у ваших пригодах.

Що стосується вмісту, його ніколи не буває забагато. Навіть коли вам здається, що ви створили достатньо, ви все одно маєте простір для експерименту: випробувати нові кути, доки не отримаєте щось дійсно варте уваги. Вивчайте власні сильні й слабкі сторони, і не соромтеся просити про допомогу, якщо вона вам потрібна.

Підготував Метью Бовен (Matthew Bowen)

* Камера Canon PowerShot G7 X Mark II створена для зйомки при температурах від 0 до 40 °C і рівні вологості від 10–90 %. В екстремальних умовах нормальну роботу пристрою гарантувати не можна. Водонепроникний футляр (40 м) WP-DC55 замовляється окремо.

** Відео, представлене в цій статті, містить кадри з відеоблогу, зняті Лаурою, Нессом та Піпом на Canon PowerShot G7 X Mark II з кадрами, знятими професійним режисером Пейманом Зекаватом (Peiman Zekavat) на камери Canon EOS C300 Mark II Canon EOS 5D Mark IV та об’єктиви серії L.

Подібна продукція

Схожі статті

Натхнення — це ключ до створення видатних знімків, також будуть корисними поради для покупців, тематичні інтерв’ю — все це потрібно для втілення у життя найкреативніших ідей.

Повернутись до всіх оповідань