Panning ski

Поради з панорамування під час зйомки динамічних сюжетів

Іноді об’єкти на фотографіях динамічних сюжетів можуть здаватися завмерлими. Такі знімки не відтворюють драматизм стану на момент зйомки. Щоб зробити зображення справді зворушливим, можна скористатися так званим панорамуванням. До того ж, застосувати цей метод можна на будь-якій камері.

Подивіться, як Адам Прітті (Adam Pretty) знімає динамічні сюжети на гірськолижних трасах:

Панорамування — це зйомка з довгою витримкою під час повороту камери з тією ж швидкістю, з якою рухається об’єкт. На вдалому знімку з панорамуванням об’єкт залишається різким, а тло — розмитим.

1. Установіть диск вибору режиму на камері в положення пріоритету витримки (Tv). Це дасть змогу керувати витримкою.

2. Виберіть довгу витримку. Почніть зі значення 1/60 с. Потім поекспериментуйте: спробуйте 1/30 с або довшу витримку, щоб збільшити розмиття, або 1/125 с, щоб зменшити його. Оптимальне значення залежить також від об’єкта: для гоночного автомобіля, імовірно, знадобиться коротша витримка, ніж для велосипедиста.

3. Виберіть безперервний режим зйомки. Щоб мати більше шансів зняти важливий момент, слід також мінімізувати тремтіння камери від натискання кнопки затвора.

4. Відстежуйте об’єкт, але робіть це не лише безпосередньо в момент зйомки. Стежте за ним до, під час і після натискання кнопки затвора, плавно переміщуючи камеру.

5. Міцно тримайте камеру й намагайтеся не хитатися, щоб мінімізувати вертикальні рухи та нахили. Можливо, вам буде зручніше користуватися видошукачем (якщо він є), ніж РК-екраном.

Замість того, щоб просто розташувати об’єкт у центрі кадру,6. продумайте композицію. Утримуйте відстежуваний об’єкт у тому ж місці видошукача або екрана, у якому він має бути на знімку.

7. Фон має бути розмитий, щоб не відволікати увагу від головного об’єкта фотографії. Проте кольори фону мають значення, адже відіграють роль своєрідної рамки для головного об’єкта.

8. Якщо ви знімаєте вночі, використовуйте ще довшу витримку — розмиті вогні на фоні підкреслять стрімкість руху на зображеннях. Подивіться, як Адам Прітті використовує довгу витримку, щоб досягти розмиття фону:

9. Щоб майстерно панорамувати, потрібен досвід, тож не хвилюйтеся, якщо ваші перші знімки виявляться не дуже вдалими. Зробіть якомога більше фотографій і спробуйте з’ясувати, чому деякі з них кращі. Можливо, наприклад, ви вибрали неправильну витримку, або об’єкт виявився розмитим по вертикалі. Потім застосуйте отримані знання під час наступної фотозйомки.

Risky multitasking («Ризикована багатозадачність»)
Енн Латтінжер (Ann Luttinger)

знімок мотоцикла з панорамуванням

Цей знімок із панорамуванням відрізняється тим, що на ньому взагалі немає розмитого фону, але це підкреслює стрімкість руху, оскільки каскадер поправляє окуляри.

Mach 3 time («Час швидкості 3 М»)
Джон Медден (John Madden)

знімок струменя з панорамуванням

Авіашоу — чудове місце, щоб попрактикуватися в панорамуванні. Займіть правильне положення, і кожні кілька хвилин у вас з’являтиметься чудова нагода для наступної спроби. Як кажуть фотографи, що менша витримка, то менше шансів зробити приголомшливий знімок.

Зараз багато нагод удосконалити свої навички панорамування. Це можна зробити на гірських схилах або в місті. Потім передайте свої фотографії до нашої Галереї.