hero-header.jpg

Поради зі зйомки міських пейзажів

Після заходу сонця спробуйте знімати інший тип міських пейзажів: мільйони вогнів зроблять фото вечірнього міста приголомшливими.

Ознайомтеся з різними прийомами зйомки, які демонструє цей фотограф, на прикладі пейзажів нічного Лондона.

Особливо гарно виглядають міські пейзажі вночі або в сутінках. Однак, щоб знімати за слабкого освітлення, потрібне спеціальне обладнання й трохи знань.

Перш за все знайдіть виграшну точку зйомки. Спробуйте піднятися вище дахів будинків, щоб бачити лінію горизонту. Або знімайте пейзаж на рівні вулиці над водоймою, наприклад річкою або гаванню, щоб отримати зворушливі віддзеркалення вогнів нічного міста.

Найкраще знімати, коли сонце вже зайшло, але ще не зовсім стемніло. За такого освітлення небо відтворюється із синюватим відтінком. Зазвичай такі знімки привабливіші, ніж коли небо чорне або освітлене лише вогнями міста.

Пейзаж Лондона8 с, f/5.6, ISO 100, знято за фокусної відстані 24 мм
Використання ширококутного об’єктива з кількасекундною витримкою дає змогу закарбувати заграву міста на просторому небосхилі.


Щоб мінімізувати шуми та зробити високоякісний знімок, виберіть низький показник ISO й діафрагму близько f/5.6. Це передбачає використання довгої витримки. Тож знадобиться закріпити камеру, щоб вона зовсім не рухалася під час зйомки.

Пейзаж Лондона4 с, f/5.6, ISO 100, знято за фокусної відстані 50 мм
Використовуючи об’єктив із фокусною відстанню 50 мм, можна сфокусуватися на вогнях міста. Скоротивши витримку, вдалося зробити небо темнішим і виділити на його тлі архітектурні споруди Лондона.


Скомпонуйте кадр за допомогою екрана Live View. Підсвічений екран добре видно в темряві. Ви можете настроювати експозицію в режимі експокорекції або в повністю ручному режиму, перевіряючи зображення на екрані.

Щоб навести фокус, виберіть функцію автофокусування в режимі Live View або ввімкніть на об’єктиві ручний фокус і збільште зображення на екрані.

Використовуйте спусковий тросик або дистанційне керування затвором, щоб уникнути тремтіння камери. Крім того, можна скористатися 2-секундним таймером, щоб камера стабілізувалася після спуску затвора, перш ніж почнеться зйомка. Якщо камеру оснащено модулем Wi-Fi, можете використовувати програму Canon Connect для смартфонів, щоб настроювати параметри, перевіряти експозицію й робити знімки. Потім ви зможете миттєво передати зображення до соціальної мережі або блоґу — просто з телефона.

Вогні нічного міста Ця виразна фотографія Джекі Трана (Jackie Tran) — чудовий приклад зйомки над поверхнею води, у якій відображаються вогні. Цей прийом робить передній план фотографії цікавішим.


Змінюючи баланс білого, можна отримувати різні ефекти. Виберіть значення «Лампа розжарення», щоб отримати холодні відтінки синього, або «Денне світло», коли потрібно закарбувати тепле сяяння. Щоб отримати максимально якісне універсальне зображення, виконуйте зйомку у форматі RAW та вибирайте баланс білого на етапі обробки готових зображень.

Пейзаж Лондона в синіх і жовтих тонах Обидва ці пейзажі Лондона знято за однакової експозиції, але з різними значеннями балансу білого для різних художніх ефектів. Для знімку ліворуч використано значення «Лампа розжарення», а на знімку праворуч — «Денне світло».


Використовуйте можливості тривалої експозиції, вибираючи для зйомки місця, де можна закарбувати рух об’єктів, наприклад автомобілів, на тлі визначного об’єкта. Установіть експозицію з урахуванням кількасекундної витримки. Зачекайте, доки не почне рухатися транспорт, а потім натисніть кнопку затвора. Спостерігайте, як контури автомобілів розмиваються й поступово зникають, а їхні передні та задні фари утворюють чудернацькі малюнки. Коригуйте витримку, щоб змінювати цей ефект.

Сліди від вогнів в Амстердамі На цьому знімку фотограф Адрі ван Бейстервельдт (Adrie van Bijsterveldt) за допомогою довгої витримки закарбував сліди від вогнів човна, що пропливає каналом Амстердама.


На фоні вогнів великого міста також можна знімати красиві портрети людей. Для цього необхідно закріпити камеру на штативі й увімкнути її вбудований спалах або приєднати зовнішній. Використовуйте такі самі значення експозиції, як і для зйомки вогнів у нічному місті, але можна збільшити показник ISO, щоб обмежити витримку однією-двома секундами, — так моделі доведеться стояти нерухомо менше часу. Або, якщо в камері є режим нічного портрета, увімкніть його для зйомки за аналогічних настройок.

Портрет на фоні слідів від вогнів2 с, f/14, ISO 200, знято за фокусної відстані 35 мм
Використовуючи спалах камери в поєднанні з міським освітленням, можна отримувати цікаві нічні портрети.


У місті легко знайти безліч можливостей для творчості, а також місць, де можна робити чудові знімки будь-якої пори року. Фотографуйте ввечері після дощу, щоб закарбувати красиві відблиски вогнів на вологих поверхнях. Або знімайте пейзажі кришталево ясними ночами, коли світлового забруднення майже немає.

Коли наступного разу опинитеся в місті вночі, спробуйте зробити цікаві фото, якими б не були умови навколишнього середовища. Не забудьте передати найкращі вечірні знімки до Галереї Canon.

Вважаєте цю статтю корисною та бажаєте й надалі вдосконалювати свої навички? Підпишіться на повідомлення Canon, щоб отримувати нові поради й навчальні матеріали

Зверніть увагу: у деяких випадках значення, указані для фотографій, наведено для прикладу.