Поради зі зйомки фотографій з ефектом «боке» та найкращі об’єктиви

Фотографи, які користуються цифровими дзеркальними фотокамерами, часто привертають увагу до ділянок знімків, що опинилися поза фокусом. Це відрізняє їхні фотографії від знімків, зроблених із використанням найпростіших камер і смартфонів, за допомогою яких важко навмисно розмити тло. Термін «боке» описує якість і характеристики таких несфокусованих ділянок. Цей ефект найчастіше проявляється у вигляді плям світла.

Область боке збільшується на знімках із малою глибиною різкості й досить великими ділянками поза фокусом, а тому залежить від розміру розмитих ділянок зображення. Нижче наведено кілька способів розмиття зображення шляхом зменшення глибини різкості, що додає до них ефекту «боке».

1. Використовуйте «швидкий» об’єктив. Швидкими називають об’єктиви з великою максимальною діафрагмою. Ми радимо використовувати об’єктив EF 85mm f/1.8 USM або EF 50mm f/1.8 STM.

2. Знімайте з великою діафрагмою. Переведіть камеру в режим пріоритету діафрагми (Av) або ручний режим (M) і виберіть широку діафрагму (з малим числом f), щоб зменшити глибину різкості та вивести з фокусу ділянку навколо об’єкта.

3. Збільште відстань між об’єктом і фоном, щоб посилити розмиття фону.

4. Наблизьтеся до об’єкта. Що менша відстань між вами та об’єктом, то сильнішим буде розмиття фону.

5. Використовуйте більшу фокусну відстань, щоб збільшити на фотографії площу ділянки поза фокусом. Якщо використовується об’єктив зі змінною фокусною відстанню, виберіть максимальну. Об’єктиви з фокусною відстанню 200 мм або більше забезпечують найбільше розмиття.

6. Вибирайте об’єкти з помітними яскравими ділянками в області поза фокусом. Яскраві ділянки — це джерела світла на зображенні. Наприклад, гірлянди або сонячне світло, що проникає крізь листя дерев, створюють чарівні ореоли та плями світла, або боке.

7. Не забувайте про передній план. Поза фокусом можуть опинитися також предмети на передньому плані. Спробуйте розташувати об’єкт зйомки поодаль і захопити в кадрі деталі переднього плану, розташовані ближче до об’єктива камери.

8. Крім того, можна вирізати фігури в аркуші картону та помістити його перед об’єктивом, щоб отримати цікаві ефекти. Перегляньте відео на цю тему тут:

Якість боке, на відміну від площі розмиття, визначається об’єктивом, який ви використовуєте. Поза фокусом джерела світла перетворюються на світлі плями. Їх форма залежить від діафрагми або отвору між пелюстками діафрагми об’єктива. Зазвичай, що більше пелюсток має діафрагма об’єктива, то більше цей отвір схожий на коло, а отже боке має привабливіший вигляд.

Портрет жінки з ефектом «боке»

Цей портрет у зимовому антуражі, створений Томом Ла (Tom La), наочно ілюструє ефект «боке» в сяйві ялинкових гірлянд. Вибравши ширшу діафрагму, можна посилити цей ефект.

Зображення макового поля з ефектом «боке»

Дену Міхаю Баланеску (Dan Mihai Balanescu) удалося зняти макове поле з чарівним ефектом «боке». Завдяки малій глибині різкості, розмитим предметам переднього плану, довгій фокусній відстані та фоновому освітленню в «золотий час» йому вдалося створити дивовижне зображення.

Зображення морського їжака з ефектом «боке»

Цей чудовий знімок мушлі на пляжі зробив Сільван Майенбергер (Silvan Meienberger). Оскільки він дуже низько схилився над об’єктом, щоб віддалити фон, йому вдалося створити дуже привабливі ділянки поза фокусом. Відбите від води сонячне світло створило яскраві області, які додають виразності боке. Зверніть увагу на дещо шестигранну форму плям світла. Це пов’язано з формою діафрагми об’єктива, який він використовував.

Зображення дівчини на полі з ефектом «боке»

Цей знімок створив Марко Мюллер (Marco Müller), майстерно використавши природне світло та його вплив на боке. Розташувавши об’єкт за квітами й перед деревами вдалині, він створив зображення з ефектом «боке» на передньому й задньому планах. Зверніть увагу, як сонячне світло лине до камери, створюючи дивовижні відблиски там, де воно проходить крізь листя.

Боке в режимі макрозйомки

Це ще один чудовий зразок того, як завдяки ефекту «боке» можна створити справді приголомшливе зображення. Схоже, Олег Кашаев використовував макрооб'єктив, щоб максимально наблизитися до об’єкта. Це дало змогу сильно розмити фон. Він знімав у «золотий час», коли сонце на небі опустилося досить низько, надавши фону чарівного, теплого та м’якого сяйва.

Сповнились натхненням? Зробіть знімок у зимовому антуражі з ефектом «боке» й завантажте його до Галереї тут>