10 tips for family photography

10 порад зі зйомки сімейних фотографій

Хелен Бартлетт (Helen Bartlett) — один із найшанованіших фотографів Великобританії, що спеціалізуються на сімейних портретах. У своїх роботах вона використовує тільки природне світло без спалаху. Щоб сімейні фотографії були непідвладні часу, Хелен робить їх лише чорно-білими. Ми попросили її поділитися кількома порадами з власного досвіду, який вона отримала за час своєї 13-річної кар’єри. Прочитайте цю статтю, щоб дізнатися, як робити гарні сімейні знімки під час свят і в будні дні.

1. Користуйтеся камерою, а не телефоном

«Перший крок на шляху до чудових фотографій — камера під рукою в потрібну мить. За допомогою сучасних смартфонів можна робити пристойні фотографії, але хороша камера дасть вам значно більше можливостей для керування зображеннями. Ще один недолік телефону полягає в тому, що з ним ви можете легко відволіктися на електронну пошту або роботу, тоді як із цифровою дзеркальною або компактною камерою ви повністю зосередитеся на зйомці. Крім того, більшість камер створює файли вищої якості, що вкрай важливо, якщо ви збираєтеся друкувати фотографії. Я раджу тримати камеру в сумці або на кухонному столі, щоб вона завжди була під рукою в потрібний момент».

2. Зробіть новорічні знімки своєї родини

«Новорічні свята — чудова нагода, щоб закарбувати на знімках побут сім’ї. Наприклад, якщо всі відкривають новорічні подарунки в ліжках, прослідкуйте, щоб у потрібний момент у вас була камера й сфотографуйте захват (або легке розчарування, якщо хтось помилився з подарунком!) на обличчі кожного члена родини. Якщо на дворі гарна погода, вийдіть на вулицю, адже саме тут діти часто поводяться найприродніше. Підіть на сімейну прогулянку й візьміть із собою нові іграшки. У таких ситуаціях у вас буде чудова нагода зробити знімки своєї родини в невимушеній обстановці».

хлопчик з ігровим набором, Хелен Бартлетт

3. Починайте із самого ранку

«На Новий рік це просто! Я зазвичай починаю зйомку десь о 8-й годині. Дітей краще фотографувати зранку — коли вони добре відпочили й гарно поснідали. Протягом дня діти втомляться, почнуть сваритися через іграшки й дружня атмосфера може розтанути, як дим. Тому намагайтеся робити офіційні або групові знімки на початку дня, щоб потім усі могли розслабитися, а ви отримали чудові природні знімки без вимушених посмішок на камеру. Щоб мати більше шансів зробити хороші фотографії, підлаштуйтеся під розклад дітей.

Знімайте багато й щодня, і тоді до кінця свят ви зможете зробити книгу про пригоди своєї сім’ї, яку згодом буде цікаво переглянути знову».

4. Не забудьте зробити знімки із собою в кадрі

«У більшості родин є одна людина, яка завжди лишається поза кадром — коли я росла, такою людиною був мій тато. Обов’язково поміняйтеся з кимось, щоб на фотографіях були всі члени родини, оскільки ці знімки будуть мати важливе значення для ваших дітей, коли вони ростимуть. Щоб зробити повний сімейний портрет, поставте камеру на штатив (або на стійку поверхню, наприклад стіл або лавочку в парку) і скористайтеся таймером. Щоб було веселіше, спробуйте зробити знімки з іншого ракурсу. Наприклад, дайте камеру своїм дітям, щоб вони вас сфотографували. Крім того, ця ідея має ще одну перевагу, адже так вам, можливо, вдасться зацікавити їх мистецтвом фотографії».

сімейна фотографія, Хелен Бартлетт

5. Зосередьтеся на буденних речах

«Ті дні, коли камеру використовували тільки для особливих випадків і свят, давно минули. Сьогодні ми можемо робити значно більше повсякденних знімків. Сфотографуйте, як ваша родина обнімається на дивані в кінці довгого дня. Зніміть радісні погляди дітей, коли вони стрибають до вас у ліжко зрання й готові гратися з вами о 5-й ранку. Станьте в непомітному місці й скористайтеся об’єктивом із довшою фокусною відстанню або функцією збільшення в камері, щоб сфотографувати дітей, коли вони грають, і отримати справді зворушливі й невимушені зображення».

6. Використовуйте місця з цікавою історією

«Спробуйте захопити в кадр елементи з цікавою історією. Ідеальний портрет — це, звісно, чудово, але якщо в кадр потраплять елементи оточення, знімок може виявитися ще кращим. Сфотографуйте свою дитину в спальні з її іграшками. Зробіть зображення масштабнішим, створивши вертикальний знімок, щоб підкреслити висоту дерев у парку або лісі неподалік, коли там грають діти. Щоб зробити знімки неповторними, спробуйте творчо підійти до свого оточення — знайдіть цікаві форми та тіні, віддзеркалення й елементи обрамлення».

хлопчик грається, Хелен Бартлетт

7. Шукайте цікаві ракурси й композиції

«Щоб відтворити на знімку єство людини, не обов’язково фотографувати її обличчя. Вибравши незвичний ракурс і вдалу точку огляду, можна зробити справді цікаве зображення. Ви можете, наприклад, сфотографувати крихітну ручку своєї дитини або показати на знімку, як ваш малюк наполегливо намагається вдягти чобіт не на ту ногу. Поекспериментуйте з настройками камери. Використовуйте довгу витримку, щоб відтворити на знімку рухи в найменших деталях. Ви можете також зобразити дитину в русі, використовуючи ефект розмиття. Для цього встановіть довгу витримку й скористайтеся штативом, щоб камера лишалася нерухомою, коли дитина пробігає мимо. Не бійтеся використовувати вище значення чутливості ISO, коли знімаєте в приміщенні. Я ніколи не працюю зі спалахом і волію використовувати наявне світло, щоб фотографії виглядали природно. Спробуйте зняти чорно-білі зображення — вони здаються непідвладними часу й, цілком імовірно, будуть цікаві майбутнім поколінням».

8. Опустіться до їхнього рівня

«Опустіться до рівня очей дітей, щоб бачити світ із їхньої точки зору. Спробуйте сісти або лягти на підлогу. Такий підхід також допоможе звести до мінімуму безлад на фоні й прибрати з кадру все, що може відволікати увагу. Замість того, щоб показувати весь вміст шафи для іграшок, хаотично розкиданий по підлозі, фон часто можна заповнити небом, деревами або стінами. Хоча було б непогано також відтворити на знімках захват дитини від того безладу, який вона наробила!»

дівчинка біжить, Хелен Бартлетт

9. Друкуйте фотографії

«Якщо у вас є можливість надрукувати фотографії на домашньому принтері, через Інтернет або у фотостудії, обов’язково зробіть це. Ви навіть можете створити зі своїх зображень колажі, плакати тощо. Тоді ви бачитимете їх щодня. Паперові відбитки можна зберегти на пам’ять у надійному місці, тоді ви їх не загубите на комп’ютері й не втратите на картці пам’яті».

10. Насолоджуйтеся процесом

«Зробіть так, щоб ваші діти раділи своїм фотографіям, тоді вони йтимуть вам назустріч під час зйомки. Не очікуйте від них забагато, особливо коли вони втомилися, і намагайтеся залучити їх до цього процесу. Зробіть фотографії їхніх улюблених речей, м’яких іграшок, картин, які вони щойно намалювали. Грайте в ігри, співайте пісні, лазьте по деревах. Новорічні свята, дні народження та інші особливі події — це чудова нагода, щоб сфотографувати їх у найбільш піднесеному настрої. Тож скористайтеся нею!».

дівчинка бавиться своїм волоссям, Хелен Бартлетт

«Пам’ятаєте, фотозйомка власної родини — це найприємніше, що ви можете робити своєю камерою. Сподіваюся, що ці поради підштовхнуть вас частіше використовувати її на ці свята й зробити пам’ятні знімки, які стануть для вас безцінним скарбом на довгі роки».

Щоб побачити інші роботи Хелен, відвідайте сайт helenbartlett.co.uk.

Усі зображення Хелен Бартлетт (© Helen Bartlett)